Zukorlić: Prepoloviti broj potpisa za manjinske stranke

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić podržava inicijativu Romske partije da se smanji, odnosno, prepolovi broj potrebnih potpisa birača za izborne liste nacionalnih manjina na svim nivoima, te da sa sadašnjih deset iznosi pet hiljada.

Muamer Zukorlic114

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Zukorlić kaže da je u razgovorima sa delegacijom EP zahtev njegove partije bio da se smanji broj prikupljenih potpisa za izborne liste nacionalnih manjina.

“Ukoliko bi se iskazala takva spremnost to bi za nas bila radosna vest, bez obzira što je Stranka pravde i pomirenja dovoljno snažna i nije imala probleme sa prikupljanjem i 10 hiljada potpisa za izbore. Sa aspekta pravičnosti smatramo da je jako važno da se broj potpisa smanji napola, odnosno na pet hiljada. To bi bilo prihvatljivo i predstavljalo bi veliko olakšanje za manje stranke koje zaista imaju problem da sakupe 10 hiljada potpisa”, rekao je Zukorlić za Tanjug.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

On navodi da sada postoji neravnoteža između prirodnog cenzusa koji je potreban za jednog poslanika manjinskih naroda za ulazak u parlament i 10 hiljada potpisa gde su, kaže Zukorlić, “manjinske stranke bile jednako uslovljene kao i druge koje predstavljaju većinski narod”.

“Inicijativa je korak u smeru dalje demokratizacije društva i političkog sistema. Ako se takva inicijativa usvoji, to bi doprinelo većoj izlaznosti partija nacionalnih manjina. Sadašnji zakonski okvir je dobar, međutim i dalje parlament ne odslikava u dovoljnoj meri reprezentativnost kada je reč o manjinskim zajednicama”, istakao je Zukorlić.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Kada je reč o smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto za ulazak u skupštinu Srbije, Zukorlić je mišljenja da “olakšanje uslova učešća na izborima doprinosi političkom kvalitetu”, te takvu inicijativu apsolutno podržava.

“Političke slobode i demokratizacija jačaju sa spuštanjem cenzusa sa pet na tri odsto. To mi je ključna vodilja za zauzimanje stava po ovom pitanju”, zaključio je Zukorlić.

(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.