Zukorlić – Nije mi se dopalo Vučićevo upozorenje : ”Ukoliko nešto preduzmete protiv vojske, to neće valjati za vaš narod”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dobili smo relevantne informacije vezane za korona virus.

muamer zukorlic foto FoNet Nenad Djordjevic 678x381

Muamer Zukorlić Foto: FoNet/Nenad Đorđević

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Situacija sa virusom veoma je ozbiljna i zahteva organizovanje svih potencijala od državno-institucionalnih, preko svih drugih narodnih, kolektivnih, kao i pojedinačnih. Koliko god je važno voditi uspešnu borbu protiv virusa u biološko-medicinskom smislu, toliko je jako važno nastojati održati maksimum mentalno-psihološke ravnoteže naroda i u pogledu poštovanja pravila vanrednog stanja i ostalih pravila vezanih za borbu protiv virusa, ali isto tako i održanja mentalno-psihološke snage u pogledu pozitivne energije protiv panike i raznih njenih negativnih pojava – kaže za Danas Muamer Zukorlić, lider Stranke pravde i pomirenja, koji je u utorak učestvovao na sastanku predstavnika stranaka i Vučića.

* Razgovarali ste i o odlaganju izbora?

– Što se izbora tiče, složili smo se da je logično da oni budu odgođeni. I da svakako ne budu održani u vremenu vanrednog stanja i da je sada nemoguće utvrditi precizan termin njihovog održavanja. Ovo je neka vrsta suspenzije izbornih aktivnosti. To znači da tih dvanaest dana koliko je trajala izborna kampanja se priznaju u pogledu ostvarenih koraka. Oni koji su predali liste, to im neće propasti, čak i oni koji su prikupili određene potpise, a nisu predali liste, i ti potpisi će biti priznati. Drugim rečima kada se steknu uslovi za nastavak izborne kampanje jednostavno će se nastaviti tamo gde se stalo. To bi značilo da ćemo pri kraju vanrednog stanja imati još jedan sastanak u sastavu kakav je bio u utorak u Palati Srbija, gde bi zajednički doneli odluku o tajmingu dalje realizacije predizbornih izbornih aktivnosti.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

* Vaš konkretan predlog bio je uvođenje nastave na daljinu na manjinskim jezicima?

– Realizacija nastave je krenula putem kanala RTS, ali još nije krenula na manjinskim jezicima, što je ustavna obaveza države. Ja sam kazao da ukoliko nije moguće realizirati nastavu na manjinskim jezicima preko RTS, da je moguće to uraditi preko lokalnih televizija koje imaju svoje programe sa nacionalnim sadržajem. Podsetio sam da je Matica bošnjačka uputila jedan dopis predsedniku sa sličnim zahtevom gde delegira Sandžak televiziju za realizaciju nastave na bosanskom jeziku. Dobio sam odgovor predsednika da je država raspoložena, da će dati punu podršku realizaciji nastave na manjinskim jezicima, uključujući konkretan predlog, ali da je samo potrebno da se napravi projekat šta još nedostaje za opremanje te televizije. To je dobra vest.

* Predsednik Srbije spomenuo je da su se predstavnici Ugljaninove SDA usprotivili prisustvu vojske u Sandžaku?

– Bilo je tog dijaloga na relaciji predstavnika Ugljaninove stranke koji je smatrao da nije dobro da se vojska nalazi na prostorima sa multietničkim sastavom. Mislim da je i neko od albanskih političara, aktuelni predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, smatrao da nije dobro da se vojska raspoređuje u multietničkim sredinama zbog lošeg iskustva iz ranijih godina. Odgovor predsednika ste čuli. Ja mislim da u svemu tome treba biti oprezan, ali da nije potrebno da se sada doliva ulje na vatru. Ono što mi se nije dopalo i nadam se da je to bio predsednikov lapsus je njegovo upozorenje – ukoliko nešto preduzmete protiv vojske, to neće valjati za vaš narod. To je bila završna reč predsednika pa nije bilo mogućnosti da se reaguje.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

* Da li biste vi reagovali?

– Reagovao bih, jer mislim da je logično da upozorava potencijalne aktere na bilo šta, ali da se to prevodi na dimenziju posledica za narod, nije dobro. Nadam se da je to bila nesmotrenost i lapsus i da nije nešto što bi trebalo da znači onako kako je rečeno. U svakom slučaju ono što nije dobro sada je da se na bilo koji način da povod sa bilo koje strane, za bilo kakvu tenziju.

* Na koga mislite kad kažete da doliva ulje na vatru?

– Procenjujte sami, ali u svakom slučaju ja sam i to podvukao u svojoj diskusiji i rekao sam da protiv ove opasnosti virusa imamo šanse da se izborimo, isključivo ukoliko svi budemo jedna strana. Ukoliko se ni na koji način ne dopusti da postoji više strana i da se rizičnim izjavama, stavovima i zahtevima stiču neki politički poeni. Protiv sam toga i na tome ću insistirati.

* Uprkos tim sitnim tenzijama, da li je tokom tog sastanka vladalo jedinstvo i solidarnost?

– Ako se izuzmu te male negativne vibracije, jeste vladao visok stepen jedinstva, kome je kumovala zabrinutost. Pošto je ukazano na veliki priliv naše dijaspore, a poznato je da je veliki broj sandžačke populacije u Evropi, rekao sam da će Stranka pravde i pomirenja koja ima jaku mrežu u dijaspori, da ćemo potencirati da se ustegnu od dolaska za predstojeće praznike. A zbog jačanja mentalno psihološke snage naroda insistirao sam tokom sastanka da se otvori medijski prostor značajnije za duhovne autoritete svih verskih zajednica i crkava. Na strah kao nematerijalnu kategoriju moguće je uticati samo nematerijalnim jezikom, a to je duhovni jezik. Uloga verskih autoriteta tu bi imala velikog značaja u pogledu konstruktivnog delovanja, saveta i poštovanja pravila, discipline, kao i u pogledu širenja pozitivne energije u borbi protiv virusa.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker