Zukorlić: Intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Muamer Zukorlić održao je devetu besjedu po redu na temu: „Ultraglobalizam i obnova robovlasništva“. Akademik Zukorlić ocijenio da je kroz prizmu kapitalizma došlo do sukoba krupnog kapitala koji za cilj ima pokoriti svijet i ranije proklomovanih ideja Zapadne civilizacije.

dfhgdf5675

{module Oglas 1 – 2020}

„Do sada je globalizam, iako suštinski problematičan, idejno problematičan – metodološki razvio određene poruke čak i ideje, iako nisu bile temeljne, bile su veoma važne. Među njima su ideje slobode, ideja ljudskih prava, ideja jednakosti, čak i sve ideje francuske revolucije su generalno pozitivne, jedino je problem što su relativno kasno doživjele hipokriziju, te su smještene u metodičku kategoriju, a ne u suštinsku. Suštinska, stožerna je interes krupnog kapitala. Sadržaj je bio krupnog kapital, a pakovanje je bilo sačinjeno od ovih kitnjastih ideja koje pominjem. Pa ste prethodnih decenija imali taj konflikt, konflikt ideologije i metodologije, pa dalje između metodologije, ideologije i metode, jer zapadna civilizacija se nije usuđivala da se odrekne proklamovanih ideja na kojima je nastala renesansa, humanizam, sekularizam, kasnije demokratija i svi oblici formulacije slobode“, istakao je akademik Zukorlić.

On se osvrnuo i na monopol finansijsko-kapitalističkih elita.

{module Oglas 0 – 2020}

„To je kao monopol krokodila, kao monopol svinja, to je kao kad biste pustili te dvije kategorije da uređuju živote, prostore, vrtove, kuće. Znate kakav je mentalitet krokodila, onako kao izgled zante da ima samo usta i rep, nema ništa drugo. On je sazdan čitav da proguta. Njegova velika usta su njegov mentalitet. E to je mentalitet finansijsko-kapitalističke elite“, kazao je akademik Zukorlić.

Zukorlić je posebnu pažnju usmjerio na fenomen slobodne misli, poručivši da intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac.

„To što su neki državnici u prvoj sedmici krize izletjeli pa slobodno govorili svoje mišljenje, jer su im njihovi ljekari, savjetnici, infektolozi i epidemiolozi tada kazali svoja mišljenja sloodna, mogla su ona biti tačna, manje više – pa i netačna, šta? Bože moj. Prvi put virus, pa pogriješio. U čemu je problem? Ali nemojte mi samo reći, eto, da premijer Britanije nije bio obaviješten. Nemojte molim vas, nije to Koštunica. One Britanije, koja je i dan danas metodološki ostala imperija. I sad kao takva jedna država nije imala informacije, onda on da one stavove, pa onda dijametralne stavove, pa se čak i slučajno zarazi. Meni je nešto to previše filmski da se sve to njemu desi jadniku.

{module Oglas 2 – 2020}

Prvo da toliko pogriješi u procjenama, onda pogrešno vodi državu nekoliko sedmica, pa da onda mora da se kaje i izvinjava, a onda kao kaznu ili kao nagradu dobije da bude zaražen. Je li malo previše? Zapamtite, intelektualac koji olahko prihvati ono što se servira cijeloj javnosti nije pravi intelektualac. Gospodo vi koji hoćete sačuvati slobodnu misao morate se za nju i izboriti i tražiti argument pa makar se cijeli svijet vlada i vlasnika država i državnika složio da je drugačije i kazali vam ne. Slobodni intelektualac se ne smiruje dok ne dobije agumente ili dokaze za ono što se pokušava servirati ili nametnuti. Zato vam ne moram sve reći, hajde malo i vi promislite.“, istakao akademik Zukorlić.

{source}<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMuamerZukorlic%2Fvideos%2F692522258185919%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”314″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>{/source}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex