Usame Zukorlić: Turska otvorila vrata za SPP

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zategnuti odnosi između Turkiye i Stranke pravde i pomirenja (SPP) popuštaju. Taj politički zaokret u odnosima između Turkiye i te partije, potvrdio je predsjednik SPP Usame Zukorlić, u intervjuu datom lokalnoj internet portalu.

Rekao je da je njegova partija ranije “imala zatvorena vrata kda je u pitanju Turkiye, sada su ta vrata otvorena“.

“Saznali smo, da su nas neki politički faktori iz Sandžaka, prijavljivali da smo ispostava FETO organizacije. Što je netačno”, naglasio je Zukorlić i pojasnio da su dokazali da sa tom organizacijom nemaju nukakve veze, niti su ih ikada imali, “oni su na neki način bili iznenađeni i došlo je do saradnje“, prenosi “Danas”.

Do zatezanja odnosa na toj relaciji, posebno je došlo, u godinama nakon pokušaja državnog udara u Turkiye 2016.godine.

Dvije godine kasnije, proslavi dvadesetpetogodišnjice Mešihata Sandžaka Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, prisustvovao je reis IZ Albanije Skender Brucaj, kojeg su tamošnji mediji označavali kao pripadnika organizacije Fetulaha Gulena.

Pre stupanja na dužnost reisa, Brucaj je bio predavač na univerzitetu Bedir u Tirani, koji zajedno finansiraju Gulenov pokret i IZ Albanije i nalazi se na listi FETO univerziteta širom sveta. Vlada Albanije je tom univerzitetu oduzela za rad 2014. godine.

Prije Brucajevog boravka u Novom Pazaru, delegacija IZ u Srbiji, na čelu sa glavnim muftijom Mevludom Dudićem, posjetila je univerzitet Bedir radi uspostavljanja saradnje.

Uspostavljanje veza sa FETO strukturama na Balkanu, ovdje je tumačena kao osveta Muamera Zukorlića predsjedniku Turkiye Erdoganu, zato što mu je izostala njegova podrška.

U IZ u Srbiji, prethodno, nisu blagonaklono gledali na napore Dijaneta Turkiye, poznatih kao turska inicijativa, da se pomire posvađane IZ i stvori jedinstvena. Tada turska inicijativa nije uspijela. Možda se otvara nova mogućnost, jer i neki uposlenici iz obje IZ tvrde da u ujedinjenju/pomirenju odlučujuću ulogu imaju Dijanet Turkiye i Rijaset IZ BiH.

Izvor: Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker