TV DUEL / MILICA ZAVETNICA VS ZUKORLIĆ: O Sandžaku, janjičarima i danku u krvi (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić i članica Predsjedništva Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski  verbalno su se sukobili tokom gostovanja u jutarnjem programu TV “Prve”.

milica muamer 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

“Ovo sa dankom u krvi je čista izmišljotina. Tu ne postoje apsolutno nikakvi istorijski pokazatelji. Danak u krvi vam je isto kao školovanje u inostranstvu. Sad hrlite da dobijete američke stipendije, a tad ste hrlili da dobijete osmanske stipendije”, citirala je Đurđevićeva Zukorlićeve riječi sa gostovanja na televiziji “Happy”, na šta je on odgovorio da “to i sada kaže”.

Zbog ove izjave zavetnica ga je iskritikovala za “nipodaštavanje nečega što je historijska činjenica”.

“O tome bilježe strani istorijski izvori. Benedikt Kuripečić, kao diplomata stranog porekla, je opisivao strahotu majki čiju su djecu odvodili u janjičare, odnosno sprovođenje danka u krvi”, poručila je Đurđevićeva, na šta joj je Zukorlić odgovorio da “očito ne poznaje historiju”.

{module Oglas 2 – 2020}

Muamer Zukorlić je kazao da su njegove teze o danku u krvi kao svojevrsnom sistemu napredovanja u otomanskj hijerarhiji naučne, te da je on tu temu izučavao.

Kao osnovu za svoje tvrdnje Zukorlić navodi da, u slučaju da je danak u krvi zaista postojao, nakon 500 godina vladavine Osmanlija ne bi ostao nijedan Srbin.

“Ovo su moje naučne teze, ne političke, i nemojte to brkati. To sam temeljno izučavao. Kada bi bilo tačno sve to što tvrdite o Osmanlijama prema srpskom narodu ovdje, za 500 godina ne bi ostao ni jedan Srbin ovdje. Da su oni imali politiku istrebljenja i takvu vrstu torture, znate vi šta je 500 godina, to je ogroman period.

“Ljudi koji su postali uspješni u Istanbulu, odnosno Carigradu, su se zalagali da i drugi pođu njihovim putem i postanu paše ili veziri. Oni su vršili pritisak na porodice, pogotovu na majke. Vi danas imate porodite gdje je otac ili djeca da idu u Ameriku da studiraju, a majka plače jer joj je žao. Vi možete za 100 godina da od toga napravite tragediju. Ukoliko hoćete objektivno onda ćete iznijeti i drugu stranu, koliko su Osmanlije izgradile i obnovile manastira”, kazao je Zukorlić

Opširnije u video snimku:

{module Oglas 0 – 2020}

{source}<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMuamerZukorlic%2Fvideos%2F1048212935573153%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>{/source}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.