SDA Sandžaka – Komitet Evropske unije za Sandžak je sve više neophodan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Povodom najnovijih nasrtaja Vlade Republike Srbije na bošnjačke nacionalne institucije i ustanove od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku, suspendovanja demokratije i uspostavljanja autoritarne “okupacione” vlasti, narodni poslanik SDA Sandzaka Enis Imamović, uputio je pismo zvaničnicima EU u kome se kaže:

44057217 2039139026145394 3365857374706335744 n

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“Smatram od izuzetne važnosti da Vas, upoznam sa pritiscima, prijetnjama i ucjenama koje Vlada Srbije sprovodi nad ustanovama od posebnog značaja za bošnjački narod.

U posljednjem slučaju, Vlada Srbije već nekoliko puta pokušava da stavi pod režimsku kontrolu osnovnu školu Avdo Medjedović, tako što za direktora škole nameće jednog od partijskih ekstremista iz vladajuće većine.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Ministarstvo obrazovanja mimo svih zakona i zakonskih procedura, ne poštujući volju zapošljenih, roditelja i mišljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na najgrublji način odbija da prizna rezultate dva legalno i legitimno sprovedena konkursa.

To je bio razlog da zapošljeni u ovoj ustanovi stupe u legalan štrajk, za šta su dobili punu podršku Sindikata prosvjetnih radnika Srbije.

Ovih dana školski odbor je na osnovu pisanog naloga ministra donio odluku da raspiše novi, treći po redu konkurs za imenovanje direktora iz redova zapošljenih osnovne škole Avdo Medjedović.

Međutim, dok traje borba radnika, roditelja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća da sačuvaju ustavna manjinska prava, Vlada Republike Srbije preko policije, tužilaštva i prosvjetne inspekcije vrši užasnu kampanju zastrašivanja i pritisaka na članove školskog odbora, zapošljene i roditelje.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Članovi školskog odbora se u vrijeme vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom Corona virusa, po nalogu tužilaštva pozivaju u policiju na informativne razgovore, dok je svim zapošljenim već mjesecima obustavljena isplata zarada, zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Vrhunac bezakonja i pritisaka se dogodio upravo danas kada je odlukom Ministarstva prosvete nasilno i nezakonito imenovan privremeni školski odbor u kome su svi imenovani funkcioneri i partijski jastrebovi iz stranke vladajućeg režima.

Nakon našeg posljednjeg razgovora u Parlamentu Srbije stanje i položaj Bošnjaka u Sandžaku se dodatno pogoršao, a ovaj slučaj samo dokazuje da je neprijateljski odnos srpskih državnih organa prema Sandžaku prisutan i da se konstantno širi na svim poljima.

Želim da Vas podsjetim da sam tada, delegaciji Evropske unije, prenio zahtjev za uspostavljanje Komiteta EU za Sandžak i zato apelujem na Vas da posebnu pažnju posvetite tom pitanju”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker