SDA Sandžaka i PDD pokreću otvaranje ekonomskog koridora između Sandžaka i Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Partije za demokratsko delovanje (PDD) pokrenuće inicijativu kod predstavnika međunarodne zajednice za otvaranje ekonomskog koridora između Sandžaka i Kosova, rečeno je danas u Novom Pazaru.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice rekao je da bi taj koridor trebao da bude pod zaštitom NATO-a ili Kfora, koji bi onemogućili bilo kakvu zloupotrebu.

„Naši proizvođači nameštaja, odeće, obuće, prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala su tradicionalno ekonomski vezani za tržište Kosova i svaka blokada puteva i onemogućavanje slobodnog protoka za njih predstavlja ogromnu ekonomsku štetu. Ovo je u prošlosti zatvorilo mnoge fabrike u Sandžaku i zato smatramo da je ovo jedna od važnih tema koju treba razmatrati, kako bi našli trajno rešenje za našu privredu i ekonomske interese“, rekao je Imamović.

Predsednik ove poslaničke grupe u Skupštini Srbije Šaip Kamberi rekao je na pitanje novopazarskog radija Sto plus da su oni na predstojećim parlamentarnim izborima spremni da sarađuju sa svim partijama sa kojima dele iste ciljeve.

„Za nas su pre svega evro-atlanske integracije bitne, promena Ustava i priznavanje i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji će značiti prekid vekovnog neprijateljstva između albanskog i srpskog naroda“, rekao je Kamberi.

On je ocenio da parcijalna promena Ustava znači odlaganje daljeg puta Srbije prema Evropskoj uniji (EU).

„Na ovaj način kako je krenulo parcijalno, to će potrajati decenijama, a jedan od preduslova članstva u EU je potpuno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Parcijalno usklađivanje će samo potrošiti energiju, vreme i sredstva“, rekao je Kamberi.

On je dodao da su na današnjoj sednici razmatrane teme koje su važne za Albance u Preševskoj dolini i Bošnjake u Sandžaku, ali i za demokratizaciju društva.

„Razmatrali smo i teme koje su bliske za našu buduću saradnju, zbog problema koji su slični, a tiču se integracija u državnim i javnim službama i našeg učešća u procesu donošenja odluka. Zato ćemo našu saradnju produbiti i nastaviti u parlamentu da zastupamo jednog i drugog naroda“, rekao je Kamberi.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
1 godina ranije

vrlo vredna i korisna inicijativa, veoma važna za privredu Sandžaka. Kosovo ne bi postavljao nikakvo prepreku za to, i svako ekonomsko ojacanje sandzaka bi podrzavao, …ali ipak, trenutno ja sam skeptičan da bi to moglo primenjivati , jer, Srbija bi učinila sve da spreči faktorizaciju Sandžaka i njegovo ekonomsko, kulturno približavanje sa Kosovom, i ne samo to, nego i opste ojacanje, za Srbiju Sandzak treba sto vise marginalizirati, i držati što je moguće slabiji. tako se lakše kontroliše, politička klasa, intelektualna elita, njeni građani. Zato ovo nije u interesu hegemonističke Srbije.
U interesu Kosova je da Sandžak ojača i ja se iskreno toga se nadam.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker