Redžepović: Želimo dati doprinos mirnom rješavanju pitanja Kosova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zastupnik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Zaim Redžepović obratio se jučer u Skupštini Srbije tokom diskutuje o izvještaju o Kosovu.

On je tom prilikom istakao da je ovo izuzetno teška tema i za Srbe i za Albance, ali isto tako i za Bošnjake.

“Mi želimo da damo doprinos i da radimo na tome da ovaj kompletan prostor živi u miru, a danas i jučer smo izloženi i moramo slušati priču koja nam se sviđa i koja nam se manje sviđa, moramo vidjeti i vidimo i dosta emocija koje ja kao čovjek i kao neko ko se bavi politikom razumijem, ali mislim da nam neće biti od velike koristi. Volio bih da ovo razmatramo i pričamo realno koliko je god to moguće. Dva dana slušamo kako je izvještaj dobar, u suštini administrativni akt, da su to činjenice, da je tehnički uređen i da je profesionalan i većinu ovoga sam čuo od opozicije i apsolutno sam saglasan i jeste baš takav, ali mi nije baš jasno zbog čega onda neće da ga glasaju. Ja nemam nikakvu dilemu i što se tiče Stranke pravde i pomirenja mi ćemo svakako glasati za ovaj izvještaj”, kazao je Redžepović.

Istakao je da ne treba zaboraviti da na Kosovu žive i Romi i Goranci, te da su oni u još težem položaju.

“Za ovaj izvještaj ćemo glasati iz mnogo razloga ali ja hoću da vam kažem da je stvar pristojnosti i način na koji se izražava poštovanje prema narodu, u ovom slučaju većinskom, i to što poštujete one koje taj narod izabere, a predsjednik Republike je izabran sa više od 2 miliona glasova, ukoliko sam ja to dobro vidio. Jasno mi je da je teška tema, jasno mi je da se dva naroda bore za vitalne nacionalne interese, pravilo je da oni narodi koji nisu većinski, ja ne volim ovaj termin manjinski, uvijek nekako u tim pričama budu zaboravljeni ali mi je drago da je predsjednik Republike jučer, čuo sam to i danas, čuo sam to i od kolege Balinta čini mi se jučer, da je konstatovano i da ima ljudi koji otvoreno i ponosno kažu da u ovoj zemlji ne žive samo Srbi i Albanci, žive ovdje i Bošnjaci, žive ovdje i Romi, i Mađari, i Goranci, zamislite koliko je teška njihova situacija u ovom vremenu i zamislite kako je njima i na Kosovu. Hoću da zamolim predsjednika da u svim razgovorima i to pitanje nikada ne zaboravlj”, naglasio je Redžepović.

Naglasio je da se dijalogom, dogovorima i poštovanjem mogu uraditi mnoge značajne stvari.

“Mi u Sandžaku posljednjih godina pokazujemo kako se dijalogom, dobrim dogovorima, poštovanjem može napredovati i kako se mogu uraditi dobre stvari. Drago mi je što sam jučer čuo da neće biti kovčega majki niti Albanki, niti Srpkinja, siguran sam da je predsjednik mislio i na Bošnjakinje i na sve žene i na sve majke, to je posebno važno da se čuje iz ovog Parlamenta i zato sam vam neizmjerno zahvalan. Zahvalan sam vam i na tome što ste vrlo otvoreno rekli da su želje i mogućnosti, da nam nisu u srazmjeri, a da su mir i stabilizacija, nešto što je preko potrebno.

Ne možemo bez mira i stabilizacije, zamislite ne daj Bože da to krene u nekom drugom pravcu, kako bi bilo u mom Tutinu gdje ste za čas posla i u Zubinom Potoku i u Rožajama i gdje god. Kako bi tamo bilo i kako bi ti problemi tamo bili manifestovani, mi se moramo boriti da se oni ne dese, moramo razgovarati, nema bježanja od dijaloga, to je jedini put. Ne volim da slušam priče o oružju i zveckanju i o ne znam ti kakvim silama, ne rješavamo samo mi, ali ćemo nadam se uz Božiju pomoć, uz ovaj pregovarački tim uz sve napore koje ulažemo doći do najboljeg rješenja za sve”, rekao je on.

Na njegovo izlaganje osvrnuo se i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

“Zaime, znam ja koliko je važno i zbog Tutina, i zbog blizine Gazivoda, i zbog blizine Zubinog Potoka, naravno i Rožaja, znam koliko je važno da se čuva mir. Ono što je meni važno to je da vi Bošnjacima prenesete da sam govorio o sukobima između Srba i Albanaca, zato nisam pomenuo Bošnjačke majke a to se podrazumijeva, tako da budu sigurne da ćemo da vodimo računa i o njima i o njihovoj djeci”, rekao je Vučić.

Izvor: SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
5 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bego
Bego
15 dana ranije

Blago nama za SPP I poslanike podguzne muhe sa Rasimo duplikat

.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
14 dana ranije

I to što si rekao, bolje da nisi, samo si dokazao da ste vi u SPP-u režimske sluge.

Fidel
Fidel
14 dana ranije

Vucic je robovlasnik ovakvih mamlaza.

Murat Hodzic
Murat Hodzic
14 dana ranije

Sigurno vam treba kakva pozicija u Beogradu, pa se ulizujete Vučicu. Moj “početniku” pitanje Kosova je reseno. Republika Kosovo. Garant toga su Amerika i NATO. A ti Zaime, ne zamajavaj prvo sebe pa okolinu. Sitna si ti ribica da se baviš Kosovom.

Vjera: ISLAM Nacijonalnost:BOŠNKAK Jezik:BOSANSKI
Vjera: ISLAM Nacijonalnost:BOŠNKAK Jezik:BOSANSKI
13 dana ranije

Meni je neshvatljiv ovakav govor Bošnjačkog poslanika, koji kaže “privremene institucije Prištine” sa ovakvim izrazima kvarimo i onako pokvarene odnose sa Albanskim narodom koje mi svakako volimo i oni nas vole i oni su tu bili da priteknu u pomoć Bošnjacima Sandžaka. Pratio sam debatu skupštine o Kosovu i najbolje je onaj iz Demokratske partije rekao diktatoru Vučku: zbog njegove prošle politike kada je htjeo za jednog Srbina sto Muslimana zbog toga sada ne sjedi 50 poslanika Albanaca sa Kosova u parlamentu Srbije nego u parlamentu Republike Kosova. I da nije bilo njegove politike mozda bi premijer Srbije bio Albanac kao što je to u CG . Zato pozivam Bošnjačke poslanike u Parlamentu Srbije da nedaju podršku ovom Diktatoru koji je uzurpirao izvršnu i sudsku vlast u Srbiji.

5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker