Rahić: Ismet Azizi i njegova organizacija nanijeli ogromnu štetu bošnjačko-albanskim odnosima (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odavno niko nije nanio takvu štetu bošnjačko-albanskim odnosima kao što je to učinila organizacija “Kosovo za Sandžak” i Ismet Azizi koji njom rukovodi, kazao je hiistoričar Esad Rahić u intervjuu za sarajevsku TV Igman, gdje je u emisji “Fokus” govorio o brojnim aktuelnim temama u Sandžaku.

“Desilo se nešto prostvo nevjerovatno. NVO ‘Kosovo za Sandžak’, na čijem čelu je Ismet Azizi, kojeg smo veoma dobromanjerno primili u Novom Pazaru i Sandžaku, je naše tradicionalno prijateljstvo sa albanskim narodom zloupotrijebio.

Mi smo njega primili kao brata, kao i ljude iz njegove organizacije koji su bili česti gosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a onda su članovi te organizacije počeli da govore da su Bošnjaci u Sandžaku Albanci. Ide se po selima na Pešteri, gdje ima određeni postotak stanovništva koje vuče etničke korjene od albanskih plemana iz sjeverne Albanije. Međutim, to je tragikomično. Toliko je naših Bošnjaka na Kosovu, Albaniji i drugim krajevima gdje su bili manjina u međuvremenu asimilirano i mi nikada nismo tržili da se točak historije vraća unazad, to je prosto nemoguće”, rekao je Rahić.

On je ocijenio da je taj podmukli napad albanskih nacionalista došao u nenadanom trenutku za sandžačke Bošnjake.

“Dakle, u vremenu kada najmanje očekujemo neko je pokušao da jedan dio bošnjačkog Sandžaka ponovo vrati u okvir albanskog etnosa. Jer pazite, na posljednjem popsu stanovništva 51 odsto su Bošnjaci i fali da neko samo dva-tri procenta nam umanji i mi više nismo većinsko stanovništvo u Sandžaku. Albanaca ima dosta i bez Sandžaka, oni su narod u največoj demografskoj ekspanziji i njima ne trabaju dijelovi našeg stanovništva da bih imalo dovoljno, a nama je potreban svaki procenat pogotovo u vremenu kada iz ekonomskih razloga dolazi do iseljavanja Bošnjaka prema Zapadu”, navodi Rahić.

Rahić je podsjetio na ulogu SDA Sandžaka i Sulejmana Ugljanina u pokušajima albanizacije Bošnjaka Sandžaka.

“U tom poslu pala je sumnja na SDA Sandžaka na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom koji im je davao suviše prostora i pažnje i možda nenamjerne podrške koju su oni obilato koristili da bi asimilirali jedan dio Bošnjaka kako bi se oni na narednom popisu izjasnili kao Albanci.

Ovo nije zvanični stav Vlade Kosova i drugih struktura ovo je jedna nevladina organizacija, to je jedan čovjek koji je to uporno i drsko radio da je počeo da izaziva podozrenje kod Bošnjaka koji poštuju i vole albanski narod, koji nam je mnogo puta u historiji pomogao, naročito u ratnim epohama”, kazao je Rahić i na kraju dodao:

“Bojim se da nam odavno niko veće štet nije nanio albansko-bošnjačkim odnosima kao što je to učinila orgabizacija Kosovo za Sandžak i Ismet Azizi koji njom rukovodi. No, urpkos tome naš narod se ponosno osjeća Bošnjacima i ti procesi ne mogu da uspiju i naš narod i dalje voli i cijeni albanski narod, a osječam da Albanci osjećaju isto prema nama. Ova misija je bila nepoštena, nekorektna i zlonamjerana prema nama”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker