Rahić – Gospodin Ugljanin nije nacionalista, već populista

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše : Esad Rahić

Maloprije vidjeh intervju gospodina Muamera Zukorlića koji je dat ruskom portalu na srpskom jeziku „Balkanist“, gdje gospodin Zukorlić između ostalog kaže da gospodin Sulejman Ugljanin nacionalista.

Bez ikakve namjere da branim gospodina Ugljanina, jer mu veoma zamjeram zbog nekih jako zbunjujućih stavova u nacionalnoj politici u poslednje vrijeme, tvrdnja da je Ugljanin nacionalista je netačna.

Ja gospodina Ugljanina poznajem od 1990. godine. Čak smo u pojedinim periodima bili vrlo bliski.

Drugim riječima, mnogo bolje poznajem gospodina Ugljanina od gospodina Zukorlića i mnogih drugih.

Gospodin Ugljanin je nešto potpuno drugo. On je populista. On želi pažnju javnog mjenja, ne samo bošnjačkog, već znatno šire.

Ja ga donekle u tom pogledu u posljednjoj deceniji i razumijem. On ne posjeduje nijedan medij vrijedan pažnje. A zato je naravno on sam kriv. Bio je dugo na čelu lokalnih vlasti, čak i ministar u vladi Republike Srbije, i
uprkos tome nije stvorio nijedan medij koji bi bio pod njegovim utjecajem. Stoga, on mora da kaže nešto mnogo krupno, da bi to mediji, kako bošnjački, tako i srpski prenijeli. Drugim riječima zbog totalnog nedostatka vlastitih medija on je prisiljen da stalno baca nove verbalne i retoričke bombe.

Ako kaže nešto blago i mlako, na to niko neće obratiti pažnju. E sad, to je veoma opasna i rizična politička i retorička igra. Uvijek se nalazi na ivici rizika, da li je takvom izjavom više dobio ili izgubio. I u toj procjeni nažalost gospodin Ugljanin često puta ne postiže željene i očekivane rezultate. Često umjesto efekta, uslijedi kontraefekat.

Znam dobro gospodina Ugljanina. Ne mrzi on nikog. A najmanje druge narode i ili pripadnike drugih vjeroispovjesti. Daleko je on od toga.

Mada pojedine njegove izjave ponekada mogu kod ponekoga da proizvedu takve sumnje. Ali nije on takav kao čovjek. To odgovorno tvrdim.

Čak i neke njegove izjave koje su mnogo kritikovane od strane aktuelne beogradske vlasti, čak su bile više od koristi toj istoj vlasti, nego bošnjačkom narodu. Najmanje po deset dana nakon takvih izjava, najistaknutiji predstavnici aktuelne vlasti bi se svojim izjavama bavili Ugljaninom, i tako bi im to omogućilo da srpskom javnom mnjenju skrenu pažnju sa drugih tekućih problema.

Mene daleko više nervira njegova zbunjujuće ponašanje u nekim drugim stvarima. Ja bih želio da gospodin Ugljanin ovih dana izađe pred medije i javno se obrati sandžačkim Bošnjacima sa jasnom i glasnom izjavom uoči popisa: „Braćo i sestre izjasnite se svi plebiscitarno na sljedećem popisu da ste Bošnjaci i da vam je maternji jezik bosanski“.

Ne može osnivač Bošnjačkog nacionalnog vijeća da se obraća svom narodu sa izjavom: „Izjasnite se kako se osjećate“.

Ali me isto tako nerviraju i izjave koje idu u drugu krajnost. Mogu se ja sa gospodinim Ugljaninim prepirati po mnogim pitanjima i nazvati ga različitim imenima, ali nazvati ga nacionalistom nikada neću, jer ga privatno dobro poznajem i znam da on to nije.

Esad Rahič

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Tutin321
Tutin321
3 godina ranije

Ne mogu da vjerujem sta čitam.Akademiče,stavljas sebe u ulogu Suljovog portparola.Nije nama bitno šta misli,bitno je šta prica i kako se ponaša.Ipak je on predstavnik povece grupacije naroda i samim tim ima odgovornost.Za njegovo bahato ponasanje i nekontrolisano lupetanje,najviše posledice snosi običan građanin.Vezani smo sa Beogradom lijecenjem,poslom i mnogo čime sto život nosi.Ne zaslužujemo da nas drugacije posmatraju zbog njega i njegovih interesa i frustracija,žaljenja i čežnje za nekim prošlim vremenima,kada je bio LJIDER.

Has Pazarac
Has Pazarac
3 godina ranije
Odgovor za  Tutin321

Cuj ti njega, koja poveća grupa naroda? Šaka jada breee

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex