Prihvaćeni zahtevi SDP da se ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Skupštini Srbije počela je raspravu o Predlogu zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i Predlog zakona o igrama na sreću, koje je podnela Vlada Srbije. Govoreći o tom predlogu zakona, narodni poslanik SDP dr Muamer Bačevac naglasio je da ga raduje što je Vlada imala sluha da prihvati apel SDP-a da se u predloženom zakonu ograniči rad kockarnicama, kladionicama i automat klubovima, zbog zabrinjavajućeg porasta zavisnika od kockanja.

bacevac

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Govoreći o predlogu Zakona o igrama na sreću, Bačevac je naglasio da ga raduje što je Vlada imala sluha da prihvati apel SDP-a da se u predloženom zakonu ograniči rad kockarnica, kladionica i automat klubova, zbog zabrinjavajućeg porasta patoloških zavisnika od kockanja. Glavna novina u Predlogu zakona je da rastojanje između dva mesta za kockanje više neće smeti da bude manje od 100 metara, a udaljenost od škole mora biti najmanje 200 metara. Uz to, na samom ulazu u svaku kladionicu, kockarnicu i automat klub moraće da stoji ogromna tabla na kojoj će biti objašnjeno koliko je kocka ozbiljna bolest zavisnosti, kao i kontakt zdravstvene ustanove za lečenje kako bi mogli da se jave svi oni koji imaju problem.

Prema Predlogu zakona vlasnicima kockarnica su određeni i rigorozni uslovi poslovanja, pa će tako svako ko hoće da se bavi ovim poslom morati da ima osnivački kapital od minimum 250.000 evra, namenski depozit u banci od najmanje 300.000 evra, ne manje od 50.000 evra u blagajni ili sefu, 500 evra deponovano u banci za svaki automat i još 100 evra u kasi svakoga dana po jednoj mašini, dok će za one lance slot klubova koji imaju više od 2.000 aparata depozit biti neverovatnih milion evra isto kao kod kazina koji imaju živu igru. Za kršenje Zakona predviđene su visoke novčane kazne koje se kreću od 100.000 do dva miliona dinara.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Nadam se da će ovo rešenje koje je u potpunosti u skladu sa Evropskim zakonodavstvom i dobrom zakonodavnom praksom dati rezultate u smanjivanju trenda porasta kockanja u Srbiji,” istakao je poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac.

Bačevac je naglasio da ovaj problem mora biti u fokusu i dalje, i da se obavezno moraju pratiti efekti predloženog zakona, te da ako ne bude dovoljno delotvoran, Vlada mora biti spremna i na
rigoroznije poteze, odnosno mogućnost potpunog zabranjivanja igara na sreću.

“Mi u SDP-u veliku pažnju poklanjamo ovom društvenom problemu znajući da je liječenje od bilo koje zavisnosti pa i zavisnosti od klađenja, jako teško i mukotrpno a da je prevencija najdelotvorniji metod . Obzirom da je u fokusu predloženog zakona prevencije bolesti zavisnosti i zaštite maloletnika mi ćemo ovo rešenje u danu za glasanje podržati.” , zaključio je
Bačevac. (rtv)

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex