Misala Pramenković: Sa SNS smo partneri, ali ne razmišljamo o ujedinjenju

Pokazali smo da smo otvoreni za saradnju i da kao konstruktivan partner želimo učestvovati u svim pozitivnim procesima i doprinijeti boljitku društva, ali s druge strane naši stavovi se razlikuju u mnogim pitanjima. Naposljetku to su dvije različite politike, kaže za Danas Misala Pramenković, poslanica Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje da li nakon SPAS-a i njena stranka razmišlja o ujedinjenju sa Srpskom naprednom strankom.

Za razliku od Vaše stranke poslanik SDA Sandžaka Enis Imamovć ima niz primedbi na rad parlamenta, ali i na vladajuću strukturu i smatra da su Bošnjaci u Sandžaku diskriminisani.

– Politika Stranke pravde i pomirenja je jasna, stabilna i dosljedna u pogledu principa koje zastupamo, a posebno prema pitanjima koja se odnose na prava Bošnjaka u Republici Srbiji. Potrebe i problemi Bošnjaka su brojni i one su rezultat višedecenijskog indiferentnog i diskriminirajućeg odnosa političara kako sa državnog, tako i sa lokalnog nivoa. U posljednje vrijeme stanje se mijenja i vidljiv je napredak u nekim segmentima prevashodno zahvaljujući sporazumu o saradnji kojeg je naša stranka potpisala sa SNS-om, a koji tretira pitanja iz domena ekonomskog razvoja opština na području Sandžaka, brojna infrastrukturna rješenja, auto-put, aerodrom, gasifikaciju, kliničko-bolnički centar. Mnoga su pitanja i projekti pokrenuti i vidjećemo kojom dinamikom će se sve to odvijati. Pitanje vraćanja jedinstva Islamskoj zajednici je od suštinskog značaja za sve muslimane u Republici Srbiji i potrebno je pokazati više volje i spremnosti od strane vlasti da do toga i dođe.

Kako vam se sa sadašnje pozicije poslanika čini Skupština Srbije, da li je, kako tvrdi opozicija, u pitanju jednopartijski parlament?

– Vrijeme koje sam do sada provela u Skupštini kao narodna poslanica za mene predstavlja značajno iskustvo zbog prilike da aktivno sudjelujem u radu i zastupam interese građana, a s druge strane zbog mogućnosti da se upoznam sa načinom rada parlamenta. Sastav parlamenta u ovom sazivu jeste prilično homogen, ali je to rezultat izbora na kojima opozicione stranke ili nisu učestvovale ili nisu prešle cenzus.

Smeta li Vam što u srpskom parlamentu gotovo da nema debate po dnevnom redu, već se sve svodi na pohvale predsjedniku države i kritikama na račun odsutne vanparlamentarne opozicije?

– Kvalitetna i konstruktivna rasprava po tačkama dnevnog reda jeste primarna uloga poslanika tokom skupštinskih zasedanja sa ciljem donošenja što boljih zakonskih rješenja i to je ono što bi trebalo imati primat na sjednicama. S druge strane Skupština predstavlja i svojevrsnu političku pozornicu ili arenu gdje se iznose politički stavovi. Skupštinska zasedanja su javna i građani ali i cjelokupna javnost imaju priliku pratiti rad poslanika i prema tome se odrediti kada za to dođe vrijeme.

Kako gledate na to što u ostrašćenosti prednjače uglavnom najmlađi poslanici? Gde je budućnost srpskog parlamenta?

– Svaki poslanik sam bira način na koji će se predstaviti u Skupštini. Čak i kada iznosite stav stranke po određenom pitanju, vi tome dajete neki svoj lični pečat. U ovom sazivu ima dosta mladih kolega koji svojim “bučnijim“ izlaganjima i nastupima možda žele skrenuti pažnju na sebe.

Pretpostavljam da ste glasali za usvajanje Kodeksa ponašanja poslanika, pa kako vam se čini što predsednik parlamenta ne reaguje na kršenje kodeksa i što je do sada kažnjen samo jedan poslanik zbog izrečenih uvreda?

– Poslanici Stranke pravde i pomirenja su podržali i glasali za Kodeks ponašanja poslanika jer smatramo da može doprinijeti efikasnijem i korektnijem radu parlamenta. S druge strane i Poslovnik o radu jasno predviđa način rada parlamenta. Međutim, ono što je ključno kod donošenja bilo koje vrste akata jeste zapravo njihova implementacija i primjena u praksi u protivnom će ostati samo mrtvo slovo na papiru. Posebna odgovornost u tom smislu jeste na rukovodstvu Skupštine.

Vaš kolega u skupštinskim klupama je Dragan Marković Palma. Da li je moralno da taj čovek, koji je optužen za privođenje maloletnica na “bunga-bunga žurkama“, sjedi i dalje u parlamentu i zbog čega se Vaši poslanici o čitavom tim slučaju do sada nisu izjašnjavali?

– O spomenutom slučaju znamo ono što se u medijima iznosi. U svakom slučaju smatram da nadležni organi prije svega sudstvo i tužilaštvo trebaju provjeriti spomenute navode i profesionalno i nepristrasno prići slučaju.

Predsjednik PDD Zukorlić tražio je da se prijedlozi Zakona o zabrani diskriminacije i o rodnoj ravnopravnosti vrate Vladi, a kako ćete glasati ukoliko se zakon o istopolnim zajdednicama nađe u parlamentu?

– Jedan od temeljnih principa na kojima se temelji program naše stranke jeste i afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti koje nemaju alternativu, shodno tome ćemo se i odrediti ukoliko ovaj zakon uđe u skupštinsku proceduru. Naš stav po tom pitanju je jasan.

Vaši poslanici se uglavnom nisu izjašnjavali o gorućim aferama, prisluškivanju predsjednika, Jovanjici, Krušiku. Zbog čega, da li je u pitanju politika nezameranja sa SNS?

– Po ovim pitanjima, takođe, smatramo da nadležni organi trebaju dati konačnu riječ, bilo je mnogo insinuacija u javnosti, ali je važno ustanoviti šta je zapravo od toga tačno.

Da li ste razmišljali kog kandidata ćete podržati na predsedničkim izborima naredne godine?

– Mislim da je još rano o tome govoriti. Stranka će zauzeti stav kada za to dođe vrijeme.

Jedina ste poslanica sa hidžabom u parlamentu. Da li ste zbog toga imali nekih problema?

– Ne, nisam imala nikakvih problema do sada zbog hidžaba.

Izvor: Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker