Mešihat IZ u Srbiji traži kažnjavanje policajaca iz Priboja zbog pozivanja na novi genocid nad Bošnjacima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Srbiji izdao je saopćenje kojim izražava najoštriju osudu i iskazuje svoju zabrinutost za sigurnost muslimanskog stanovništva u Republici Srbiji.

“Povodom videosnimka objavljenog na Facebooku, koji se 2. januara 2022. pojavio na društvenim mrežama i medijima, na kojem je prikazana atmosfera sa kafanskog veselja, kojem je pored brojnih gostiju prisustvovao i određeni broj starješina, bivših i sadašnjih pripadnika Granične policije Srbije i pripadnika Policijske uprave Priboj, koji se vesele uz pjesme koje govore o ubijanju Bošnjaka, silovanju muslimanki, veličanju ratnih zločinaca presuđenih za genocid i najteže ratne zločine, u kojima se poziva na ponavljanje genocida nad Bošnjacima, te gradovi u Sandžaku i Srbiji sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, tj. Novi Pazar i Sjenica, upoređuju sa razorenim i uništenim gradovima – Srebrenicom i Vukovarom, Mešihat IZ u Srbiji izražava najoštriju osudu i iskazuje svoju zabrinutost za sigurnost muslimanskog stanovništva na prostoru pomenutih i svih drugih gradova u Republici Srbiji, zahtijevajući hitnu reakciju nadležnih državnih organa: predsjednika Republike, Vlade i ministra policije, u pravcu procesuiranja i najstrožijeg sankcionisanja vinovnika ovog nemilog događaja, kako bi se Bošnjaci i svi muslimani koji žive na prostoru Republike Srbije osjećali sigurno u svojim domovima i gradovima, te doprinosili boljoj budućnosti države i svih njenih građana.

Neprihvatljivi su skupovi na kojima se prisutni vesele uz stihove pjesama koje opisuju nesreću, zločin i genocid nad svojim bližnjim, pripadnikom druge vjere, a dodatni razlog za zabrinutost jeste kada to čine pripadnici policije, uz javno promoviranje putem društvenih mreža, što se mora hitno zaustaviti.

Prostor Sandžaka gaji tradiciju suživota, dobrih međuljudskih i komšijskih odnosa, koji su krasili njegove građane tokom povijesti, čak i u najtežim trenucima. Zanemarivanje te činjenice i narušavanje tradicije za posljedicu je uvijek imalo bol i kajanje, te je obaveza svih nas uložiti maksimalne napore da se greške iz prošlosti ne smiju ponavljati u budućnosti”, kaže se u saopćenju Mešihata.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex