Kladničanin o sastancima Ugljanina i Kurtija: Smišljen proces provociranja zvaničnog Beograda

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Reciprocitet prava za svoje zajednice u Srbiji sa pravima Srba na Kosovu.

Takav zahtjev uputili su pojedini politički predstavnici Albanaca i Bošnjaka, koji žive u Srbiji.U tom cilju sastali su se 4. februara u Prištini sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Prema saopćenju iz Kurtijevog kabineta oni su naveli da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica u Sandžaku, kao i Preševo, Medveđa i Bujanovac u Preševskoj dolini.

Fahrudin Kladničanin iz nevladine Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara rekao je za RSE da se Bošnjaci u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi suočavaju sa istim problemima.

Kao jedan od gorućih problema navodi zastupljenost pripadnika bošnjačke ili albanske zajednice na poslovima u policiji, sudstvu, tužilaštvu, odnosno u državnim organima koji postoje na lokalu.

“Imate tako situaciju da u Pazaru u tužilaštvu, policiji, sudstvu radi 80 posto većinskog (srpskog) naroda u odnosu na većinu (bošnjačku) koja živi na tom području”, rekao je Kladničanin.

On misli da je legitimno ukazivati na taj problem čije rješavanje zavisi od države.

Ali je dodao da su problemi Bošnjaka i Albanaca u Srbiji različiti od problema Srba na Kosovu jer su različite i političke i društvene okolnosti.

Kladničanin je također ocijenio da je prirodno da na sastanke u Prištinu odlaze predstavnici Albanaca sa juga Srbije zbog političkih i specijalnih veza koje imaju.

Albanci sa juga Srbije su još sredinom 2018. usvojili deklaraciju kojom su zatražili od Beograda, Prištine i Brisela da se rješavanje statusa albanske nacionalne manjine u Srbiji uvrsti u konačni dokument briselskog dogovora između Beograda i Prištine.

Međutim, Fahrudin Kladničanin je primjetio da predstavnici SDA Sandžaka odlaze na sastanke na Kosovo kad su turbulentne političke situacije u Srbiji, kao što je sada izjašnjavanje oko francusko-njemačkog plana.

“Čini mi se da je njihovo djelovanje neuralgično i radikalno u ovakvim složenim pitanjima Prištine i Beograda. Mislim da se radi o jednom smišljenom, političkom procesu provociranja zvaničnog Beograda”, ocenio je Kladničanin.

Izvor: RSE

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex