Jovanović: Ljajić treba da bude ministar u novoj vladi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ne mogu da se složim sa stavom da je umrla demokratija u Srbiji, jer su i prethodni izbori održani u skladu sa zakonima koji su suštinski na snazi već dvadeset godina.

rfhztrzhrtz54ez

{module Oglas 1 – 2020}

Podsetiću da smo u prošlom skupštinskom sazivu doneli niz zakona kojima se definišu izborna pravila, a takva rešenja su nastala na osnovu dogovora stranaka uz posredovanje evroparlamentaraca. Nema razloga da se unapred negativno komentariše sadašnji saziv parlamenta. Takve priče uglavnom dolaze iz stranaka koje neće imati predstavnike u Narodnoj skupštini. Parlament je centralna i najviša institucija u našem političkom sistemu, odnosno u sistemu podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Upravo je skupština odraz političke volje građana kroz demokratsku proceduru na izborima, kaže u razgovoru za Danas Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije na čijem je čelu Rasim Ljajić. Jovanović tako odgovarajući na kritike opozicije da je novim sazivom parlamenta umrla demokratija u Srbiji.

*Stiče se utisak da u parlamentu Srbije u ovom sazivu neće biti prave opozicije, možda samo one konstruktivne. Može li demokratija da opstane bez opozicije?

– Za demokratiju je dobro da postoji opoziciono delovanje u parlamentu. Kritika vlasti je često motiv za predstavnike vlasti da bolje rade, a nekada kritika i sučeljavanje kvalitetnim argumentima dovode do pronalaženja boljih zakonskih rešenja. Još uvek ne znamo koje će stranke imati svoje predstavnike u vladi, pa samo možemo da nagađamo ko će biti opozicija i kakva će biti strategija opozicije. Utisak je da će potencijalna opozicija u parlamentu biti manje oštrija od opozicionih stranaka iz prethodnog skupštinskog saziva. Ali, s druge strane svaka partija vodi računa o svom nastupu i snosi odgovornost za svoje postupke. Uostalom, neke stranke nisu prešle cenzus, iako su u prethodne četiri godine imale dovoljno prostora za nastupe u skupštini. A verovatno su i takvi nastupi doprineli da izgube poverenje birača.

{module Oglas 0 – 2020}

*Da li je ovakvim sazivom parlament dodatno izgubio na značaju i uticaju koji bi trebalo da ima u društvu?

– Nezahvalno je da ocenjujemo rad Narodne skupštine, a da ona još nije ni počela da zaseda. Treba da prođe neko vreme da bismo mogli da procenjujemo i rad parlamenta i kvalitet rasprave i aktivnost narodnih poslanika. Poslanici Socijaldemokratske partije Srbije će nastaviti da rade u skladu sa skupštinskim poslovnikom i trudićemo se da svojim diskusijama i ponašanjem opravdamo očekivanja naših birača, a samim tim da damo doprinos na jačanju ugleda Narodne skupštine. S druge strane, ne možemo da krivimo stranke koje su i do sada činile vlast za dobar izborni rezultat. Cilj svake koalicije i stranke na izborima je da osvoji što više glasova i činjenica je da su stranke iz vladajuće koalicije napravile dobar rezultat. Pri tom je izlaznost bila malo manja nego prethodnih godina. Ako uporedimo taj podatak sa državama u okruženju, koje su u to vreme imale izbore, izlaznost je bila slična kao u Severnoj Makedoniji i viša nego u Hrvatskoj. Stranke koje su se opredelile za bojkot su i pre održavanja izbora bile svesne šta sve gube, ako ne učestvuju u radu parlamenta, a od stranaka koje su izašle na izbore samo su dve bile relativno blizu prelaska cenzusa.

*Ne treba zaboraviti da je jedan od naših argumenata za smanjivanje izbornog cenzusa bio da će niži cenzus obezbediti bolju reprezentativnost u parlamentu, ali se to ipak nije dogodilo.

– Očekujem da će narodni poslanici artikulisati interese građana, voditi argumentovane rasprave i da će uspešno kontrolisati rad izvršne vlasti. Sadašnji skupštinski saziv se razlikuje od prethodnih po većoj zastupljenosti žena i mladih ljudi. I to je dobra pretpostavka da novi narodni poslanici unesu i novi kvalitet u plenumu. Potrebno je da uspostavimo novu političku kulturu i da poslanici koriste prikladniji rečnik tokom debate.

{module Oglas 2 – 2020}

*SDPS je izašao na listi SNS, pa se pretpostavlja da ćete vi biti deo vladajuće većine. Da li ćete, kao i u prethodnom periodu podržavai baš sve zakone koje prdedloži vlada?

– Ovo je treći izborni ciklus gde nastupamo u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i logično je da i dalje budemo deo vladajuće većine. Zakoni, koje predlaže Vlada, u skladu sa procedurom dolaze na dnevni red skupštine, ali ne budu uvek izglasani u formi prvobitnog predloga. Poslanici SDPS ozbiljno pristupaju analizi zakonskih predloga i često putem amandmana korigujemo određene zakone. Naravno, možemo da utičemo u skladu sa našom političkom snagom. Bilo je slučajeva da su naši amandmani prihvaćeni i bili smo zadovoljni izmenama. Nažalost, bilo je i situacija kada su amandmani odbijeni, ali to ne mora da znači da zakon u celini nije dobar.

*Svojevremeno je vaš lider Rasim Ljajić najavio da više neće ostati deo vlade i da će se povući. Da li će se to dogoditi?

– Moje mišljenje je da Rasim Ljajić treba da bude ministar u novoj Vladi Republike Srbije, jer ga za to pre svega kandiduju rezultati iz prethodnog perioda. On je odlično i odgovorno radio posao u svom resoru. Ponavljam, to je moj stav i sigurno stav većine u SDPS-u. Saznaćemo uskoro imena kandidata za sastav nove vlade.

Podela resora još nije tema

*Očekujete li da ćete u Vladi Srbije dobiti ponovo neko od ministarstava i da li SDPS priželjkuje ponovo isto, nepodeljeno, ministarstvo?

– Na osnovu dosadašnje saradnje sa koalicionim partnerima i na osnovu izbornog rezultata logično je da SDPS ima ministarstvo u republičkoj vladi. Koliko znam, do sada se nije razgovaralo o konkretnoj podeli resora niti se zna ko će voditi određene resore. U ovoj fazi razgovora je najvažnije da uskladimo stavove o načinu funicionisanja buduće vlade i ciljevima koje je neophodno da ostvarimo. Za nas je najvažnije da u kontinuitetu radimo na ostvarivanju što boljeg životnog standarda, na izgradnji infrastrukture ravnomerno u svim delovima Srbije i da ne odstupamo od politike koja je usmerena pristupanju Evropskoj uniji. Mi ćemo insistirati da što više naših ideja bude implementirano u plan rada buduće vlade.

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker