Janjić – Sa smrću Zukorlića odlazi dio političkog života Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, napominje za Danas da smrću Muamera Zukorlića nestaje jedna specifična stranka, koja se razlikovala od drugih po tome što niko nije sumnjao u njenu bošnjačku i orijentaciju prema Islamu.

– Takođe, to je bila stranka multietničke a ne multikulturalne saradnje. Dakle, saradnje sa drugim kulturama, zajednicama i strankama. Tajna njegovog ulaska u parlament i nadvladavanja lokalne sredine je upravo bio u tome. On je imao svoje birače i u Kanjiži, recimo, kao i razne druge koalicije… Sa tog stanovišta, to je zaista teško nadoknaditi – kaže za Janjić.

Sa njegovom smrću, dodaje on, odlazi deo političkog života Sandžaka.

– To će biti jedan veliki korak unazad, što se tiče Sandžaka i Srbije. Uznemirava odnos snaga dva lidera Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina. Razlika između SDA i SDPS očigledna, jer Ugljaninova stranka ima vrlo mali koalicioni kapacitet, a Ljajićeva ogroman. Oni vezuju mase ali ne vezuju pouzdano članstvo. To je problem – kaže Janjić.

– Nestabilnost će biti prvi efekat smrti Muamera Zukorlića. Da ne podsećam da je u obračunima Ljajića i Ugljanina bio i mrtvih i ranjenih. Setimo se 2010. kada je uz direktnu asistenciju tadašnje vlasti Demokratske stranke i Borisa Tadića maltene došlo do ivice oružanih sukoba i policijske intervencije. Novi Pazar je bio opsadom – ističe sagovornik Danasa.

Kako napominje, u Sandžaku sad više nema stranke i lidera koji ima kritički odnos prema Turskoj i Redžepu Erdoganu.

Janjić kaže i da je Zukorlić imao pouzdane i dobre kontakte sa strujom u Sarajevu koja će, kako predviđa Janjić, sigurno biti vodeća, a koja nije politika porodice Bakira Izetbegovića.

– Zukorlić je, takođe, bio važan politički igrač na Kosovu sa jasnom distancom i od albanskog i od srpskog nacionalizma. Po tome se odvajao od drugih političara iz Sandžaka. Da zaključimo, bojim se da u Srbiji sinovi ne mogu da naslede roditelje, jer nemaju kapaciteta. Zukorlić je bio harizmatina ličnost koja je spajala ne samo versko već i liderstvo u civilnom svetu – zaključuje Dušan Janjić.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker