Fehratović: Sankcionisati tužioce i sudije koji su u sprezi sa kriminalcima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Skupština Srbije glasaće danas o više sporazuma o zajmovima i izboru predsjednika sudova. Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović istakao značaj pravosuđa, ukazao na na spregu organizovanog kriminala i dijelova tužilštva i sudstva u Novom Pazaru.

– Govorim o kraju iz kojeg dolazim, o Novom Pazaru i okolnim mjestima iz razloga što smo mi tu temu ovdje puno puta elaborilali, kao i o sprezi pojedinih dijelova sudstva, tužilaštva i organiziranog kriminala. Nažalost, i ono što se kvalitetno odradi od strane pripadnika unutrašnjih poslova bude obezvrijeđeno određenim dogovorima pojedinih korumpiranih tužilaca i sudija sa pripadnicima organiziranog kriminala.

To ohrabruje potencijalne počinioce po pitanju kriminala da i dalje nastave raditi sa svojim životom to što rade, ugrožavaju živote svojih sugrađana, bave se različitim kriminalnim djelima. Naravno, niko iz sudstva i tužilaštva nikada nije odgovarao za tu spregu što je pogubno i što šalje jednu strašnu poruku svima da prosto onaj koji ima svog sudiju, koji ima svoga tužioca može se ponašati kako hoće i on je iznad zakona, njemu se ne sudi za bilo šta da uradi u svome kriminalnom životu.

Onaj koji je pošten, koji poštuje zakon i koji se trudi da svoj život usmjeri prema načelima moralnosti, poštivanje zakona i ustava,na kraju ispašta. Iako mi ne budemo imali dovoljno obazrivosti da na ove pozicije postavljamo isključivo ljude koji su bez prijekorne biografije, moralnoga kredibiliteta, nastavit će se takva praksa i ljudi iz kriminalnog miljea će vladati našim društvima. To nije uvijek i svuda tako.

Dr. Fehratović pozvao državu da se ne zaustavlja u borbi protiv kriminala. Naveo konkretan primjer.

– Da rješenja ima dokaz su velike afere koje se događaju na nivou države, a koje su pokazale da niko nije jači od države, da niko nije jači od organa javnoga reda i mira i da sudstvo i tužilaštvo kada dođu u prave ruke onda obnašaju časno i čestito svoje funkcije. Donose se odluke u skladu sa zakonom i koja će takve izvršioce odvesti u izolaciju od ostatka društva na jako dug period.

Ovo je potrebno da zaživi na prostoru cijele države, da zaživi u svakome organu državne uprave da bi jednostavno bilo gdje osjećamo tu sigurnost koju danas, nažalost, u pojedinim dijelovima ove države ne možemo osjetiti. Zašto? Zato što se ti kriminalci osjećaju zaštićenim od strane tužilaštva i sudstva i ponašaju se bahato. Znaju čak zaustaviti i čovjeka koji u tom trenutku ima i petoro djece, da mu nanesu teške telesne povrede, da ga pokušaju ubiti i da prođu sa blagom kaznom od četiri do osam mjeseci zatvora iako su višestruki povratnici u kršenju zakona.

Pozvao na recipročno zapošljavanje Bošnjaka u svim državnim institucijama, kao i na poštianje prava na upotrebu bosanskog jezika u sudskim procesima.

– Ono što kao predstavnici manjinskih naroda također često insistiramo jeste da podvučemo da i u organima sudstva i u organima tužilaštva moraju se poštivati ustavne odredbe o reciprocitetu zapošljenosti po procentualnoj zastupljenosti pripadnika manjinskih zajednica u ovim organima, na svim nivoima u R. Srbiji.

Mora se poštivati pravo na upotrebu zvaničnoga jezika i pisma. Imali smo slučajeva da sudije samoinicijativno, bahato odbijaju da ispoštuju ustavno pravo građana da im se proces vodi na njihovom maternjem jeziku, kao što je slučaj sa sudovima u Sjenici gdje sudija ne dozvoljavaju klijentima odnosno onima koji su u nekom procesu da koriste pravo maternjeg jezika.

Samim tim, krše Ustav R. Srbije, krše mnoge zakonske odredbe pokušavajući do znanja da su oni ti koji su uzeli apsolutnu vlast i koji mogu da rade šta hoće i kako hoće i da za to nikada neće odgovarati niti pred bilo kojim organom.

Dr. Fehratović smatra da država mora odlučnije reagovati prema onima koji krše Ustav i zakone.

– To se mora presjeći i mora se staviti jasno da znanja da niko ne smije biti iznad Ustava, da niko ne smije biti iznad zakonskih odredbi i da sudije i tužioci kao i svi ostali koji su zadužili ove jako odgovorne funkcije u društvu, također moraju biti odgovorni u tom smislu da tu svoju funkciju obnašaju isključivo sa ustavnim rješenjima, zakonskim odredbama. Na kraju u koliko to ne rade kako bi morali i trebali da rade, moraju snositi određene posljedice. Tih posljedica nažalost do sada, nije bilo. Zato se ti tužioci i sudije, a koji su u sprezi za kriminalcima tako i ponašaju i ophode jer se osjećaju zaštićenim. (SANA

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker