Esad Rahić: ”Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše: Esad RAHIĆ

esad rahic 2 696x469

{module Oglas 2 – 2020}

Mnogi me pitaju šta najviše želim da se desi na ovim izborima? Vjerovatno pri tom su im u prvom planu potencijalni rezultati izbora.

Ja odgovaram lakonski: “ Želim da izbori proteknu u miru, bez incidenata i u krajnje korektnoj i regularnoj atmosferi.

Mnogi mi kažu: “Pa takvim odgovorom mi ništa nisi rekao”. Odgovaram: “Rekao sam sve. Ali ti ne želiš odgovor, već želiš rečenicu koja odgovara tvom načinu razmišljanja i shvatanja izbora”.

Izbori za mene nisu niti dvoboj, niti bitka. Izbori ne rješavaju šekspirovsku dilemu: Biti ili ne biti. To je prije svega demokratska utakmica u kojoj pobjeđuje tim koji ima boljeg lidera, bolji sastav, bolju strategiju i bolje golgetere.

{module Oglas 1 – 2020}

Ali za razliku od utakmice, tu nema nerješenog rezultata. Postoje samo pobjednici i gubitnici. Nema produžetaka i nema rješavanja ishoda na penale. Sve će se riješiti u nedelju do 20 časova.

Također, za razliku od sportskih utakmica i onaj što bude na posljednjem mjestu, neće izaći iz lige i daljeg takmičenja.

Sve tri najjače sandžačke bošnjačke politučke stranke će nastaviti da postoje i da djeluju i nakon ovih izbora. Priča, kako poslije ovih izbora će neka od njih nestati i prestati da postoji je iz  domena bajki.

Zašto sam u prvi plan stavio mirnodopske i regularne izbore? Zato što su sandžački Bošnjaci strahovito politički podjeljeni i što neke pristalice shvataju izbore kao bitku na život i smrt. Više emotivno doživljavaju i proživljavaju izborni proces, nego  lideri njihovih stranaka.

{module Oglas 0 – 2020}

Ne smije više nikad da se ponovi slučaj rahmetli Ruždije Durovića iz 2006. godine. Bilo i više nikada se ne ponovilo. Nijedna politička pobjeda ili poraz nijesu vrijedni ljudskog života.

I nakon ovih izbora buće neophodne političke koalicije, ali ovaj put čini mi se u svim gradovima Sandžaka. Zato ne treba svojim nepromišljenim, isključivim i bezobzirnim predizbornim nastupima zatvarati vrata svim potencijalnim koalicijama.

Apsolutnog pobjednika niti na ovim izborima u Sandžaku neće biti. Biće samo onih koji su bolje i koji su gore prošli. Ali sva tri vodeća lidera i sve tri vodeće bošnjačke političke stranke nastaviće da djeluju.

Na tutinskoj političkoj sceni će imati svoje mjesto nakon ovih izbora lista “Tutin na prvom mjestu”, koja će možda u ovoj općini od ponedjeljka biti jezičak na političkoj vagi i presudna u formiranju izgleda i konfiguracije buduće vlasti u Tutinu.

Na izgled koalicija u sandžačkim općinama u dobroj mjeri utjecaće i vladajući režim u Beogradu. Rekoh u dobroj mjeri. Dakle, ne apsolutno.

Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada

Dakle, izađimo, glasajmo po svojoj svijesti i savjesti, ne osuđujmo nikog što nije glasao za stranku kojoj pripadamo i čestitajmo nakon izbora najuspješnijoj političkoj ekipi. Na kraju krajeva, sve su to naša braća Bošnjaci. A to što ja ne navijam za tvoj, već za moj politički tim, to je moja lična stvar i moje nneotuđivo i neprikosnoveno pravo.

Najveći promašaj i propust je ne izaći i ne glasati. Oni koji ne izađu i ne glasaju nemaju pravo da kritikuju nijednu vlast niti na lokalnom, niti na republičkom nivou.

Na kraju imaćemo vlast kakvu zaslužujemo. Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada.

Izbori su mjesto gdje odlučuješ o sudbini svojoj i svoje porodice. Ako ta sudbina vrijedi samo 20 eura ili nešto više onda smo vrlo jeftin narod koji nema pravo na budućnost.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker