Esad Rahić: ”Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše: Esad RAHIĆ

esad rahic 2 696x469

{module Oglas 2 – 2020}

Mnogi me pitaju šta najviše želim da se desi na ovim izborima? Vjerovatno pri tom su im u prvom planu potencijalni rezultati izbora.

Ja odgovaram lakonski: “ Želim da izbori proteknu u miru, bez incidenata i u krajnje korektnoj i regularnoj atmosferi.

Mnogi mi kažu: “Pa takvim odgovorom mi ništa nisi rekao”. Odgovaram: “Rekao sam sve. Ali ti ne želiš odgovor, već želiš rečenicu koja odgovara tvom načinu razmišljanja i shvatanja izbora”.

Izbori za mene nisu niti dvoboj, niti bitka. Izbori ne rješavaju šekspirovsku dilemu: Biti ili ne biti. To je prije svega demokratska utakmica u kojoj pobjeđuje tim koji ima boljeg lidera, bolji sastav, bolju strategiju i bolje golgetere.

{module Oglas 1 – 2020}

Ali za razliku od utakmice, tu nema nerješenog rezultata. Postoje samo pobjednici i gubitnici. Nema produžetaka i nema rješavanja ishoda na penale. Sve će se riješiti u nedelju do 20 časova.

Također, za razliku od sportskih utakmica i onaj što bude na posljednjem mjestu, neće izaći iz lige i daljeg takmičenja.

Sve tri najjače sandžačke bošnjačke politučke stranke će nastaviti da postoje i da djeluju i nakon ovih izbora. Priča, kako poslije ovih izbora će neka od njih nestati i prestati da postoji je iz  domena bajki.

Zašto sam u prvi plan stavio mirnodopske i regularne izbore? Zato što su sandžački Bošnjaci strahovito politički podjeljeni i što neke pristalice shvataju izbore kao bitku na život i smrt. Više emotivno doživljavaju i proživljavaju izborni proces, nego  lideri njihovih stranaka.

{module Oglas 0 – 2020}

Ne smije više nikad da se ponovi slučaj rahmetli Ruždije Durovića iz 2006. godine. Bilo i više nikada se ne ponovilo. Nijedna politička pobjeda ili poraz nijesu vrijedni ljudskog života.

I nakon ovih izbora buće neophodne političke koalicije, ali ovaj put čini mi se u svim gradovima Sandžaka. Zato ne treba svojim nepromišljenim, isključivim i bezobzirnim predizbornim nastupima zatvarati vrata svim potencijalnim koalicijama.

Apsolutnog pobjednika niti na ovim izborima u Sandžaku neće biti. Biće samo onih koji su bolje i koji su gore prošli. Ali sva tri vodeća lidera i sve tri vodeće bošnjačke političke stranke nastaviće da djeluju.

Na tutinskoj političkoj sceni će imati svoje mjesto nakon ovih izbora lista “Tutin na prvom mjestu”, koja će možda u ovoj općini od ponedjeljka biti jezičak na političkoj vagi i presudna u formiranju izgleda i konfiguracije buduće vlasti u Tutinu.

Na izgled koalicija u sandžačkim općinama u dobroj mjeri utjecaće i vladajući režim u Beogradu. Rekoh u dobroj mjeri. Dakle, ne apsolutno.

Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada

Dakle, izađimo, glasajmo po svojoj svijesti i savjesti, ne osuđujmo nikog što nije glasao za stranku kojoj pripadamo i čestitajmo nakon izbora najuspješnijoj političkoj ekipi. Na kraju krajeva, sve su to naša braća Bošnjaci. A to što ja ne navijam za tvoj, već za moj politički tim, to je moja lična stvar i moje nneotuđivo i neprikosnoveno pravo.

Najveći promašaj i propust je ne izaći i ne glasati. Oni koji ne izađu i ne glasaju nemaju pravo da kritikuju nijednu vlast niti na lokalnom, niti na republičkom nivou.

Na kraju imaćemo vlast kakvu zaslužujemo. Svaki narod nedoljivo liči na vlast i na lidera koji njime vlada.

Izbori su mjesto gdje odlučuješ o sudbini svojoj i svoje porodice. Ako ta sudbina vrijedi samo 20 eura ili nešto više onda smo vrlo jeftin narod koji nema pravo na budućnost.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.