Doktor iz N.Pazara poslao ”otvoreno” pismo Predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---
Na početku, predsjedniče, šaljem vam pozdrav iz Novog Pazara, Sandžaka i Regionalnog Covid centra OB Novi Pazar, koji su bili svjedoci najstrašnijeg scenarija drugog pika prvog talasa epidemije Sars-CoV-2 virusa, sa statistički gledano najvećom stopom smrtnosti u Evropi u odnosu na broj stanovnika.
viber image 2020 08 07 17 49 52

{module Oglas 1 – 2020}

 
Svega je tu bilo, predsjedniče, o čemu ste, znam sigurno, dobro obavješteni. Na zalost, još uvijek se ne zna tačan broj preminulih, jedino je izvjesno da taj broj prelazi cifru 300.
 Razlog tome takodjer dobro znate. I ovom prilikom duboko saosjećam sa bolom mojih sugradjana i Sandžaklija, ma koje vjere ili političke opredjeljenosti bili. Ono što najviše boli jeste činjenica da su mnogi umrli od Covida-19, a da njihova smrt nije zvanično registrovana i objavljena,… kao da nisu punopravni gradjani Republike Srbije, kao da nisu ni postojali! Sve vrijeme žestoke borbe u protekla dva mjeseca, ulje na vatru nam je dolivalo beskrupulozno gaženje duša naših preminulih, po principu jedne sasvim nove matematicke kategorije. Pošto Vi, predsjedniče, dobro znate matematiku, neće Vam biti teško da je shvatite: “U proteklih 24 sata u Srbiji je od korone preminulo 4 oboljelih, od toga 12 u Novom Pazaru!” Ja priznajem, ja je ne razumijem. Ovo je samo jedan segment, a kroz šta smo sve prošli i čemu smo sve bili svjedoci, pa mogao bi se roman napisati.
 {module Oglas 0 – 2020}
Ja Vas sada pitam, predsjedniče, ko je sve odgovoran za sve što se dešavalo, kao i za toliki broj preminulih kod nas?! Moram Vas da pitam, jer obraćati se instancama ispod Vas je postalo besmisleno. Sami ste, predsjedniče, u gostovanju na RTS-u prije izvjesnog vremena priznali da je za to odgovoran direktor OB Novi Pazar, dr. Meho Mahmutović, jer nije na vrijeme organizovao naš zdravstveni sistem,… nije na vrijeme prepoznao situaciju,… nije na vrijeme reagovao,… nije u to vrijeme znao šta i kako treba raditi. I šta ste Vi rekli tom prilikom?! Rekli ste da vam je žao zbog toga! Predsjedniče, ako neko punom brzinom uleti u raskrsnicu kroz crveno i pri tom usmrti tri pješaka na pješačkom prelazu,… da li biste i tada rekli da Vam je žao vozača što nije stao na crveno, što je vozio jako brzo, što nije stigao da ukoči,… a da pri tom ni ne pomenete nesrećne pješake koji su ni krivi ni dužni sve to platili svojim životima?! Paa, ne biste, siguran sam. Tražili biste punu krivičnu odgovornost za ono što je vozac uradio.
 
Takodjer ste priznali da je i ministarstvo zdravlja zakazalo i nije na vrijeme reagovalo u pravcu blagovremene organizacije rada našeg zdravstvenog sistema, jer ono što nam se spremalo je bilo više nego očigledno! Nije to samo odgovornost ministarstva zdravlja, nego i Republičkog kriznog staba. Njihov je to propust zbog cega je, izmedju ostalog, i doslo do peticije sa preko 2800 potpisa mojih kolega za njihovu smenu. I kada je u mom gradu dnevno od korone umiralo po 4, 5, 7,… 12 obolelih, direktor Meho Mahmutovic, pa i vas potpredsednik vlade iz Sandzaka, obmanjivali su i nas i celu javnost Srbije da je situacija stabilna, da je pod kontrolom i da se nista drasticno ne desava. A svako iznosenje istine o katastrofalnom stanju, o totalnom kolapsu i raspadu zdravstvenog sistema sa preko 60 obolelih zdravstvenih radnika, nazivali sa dezinformacijama i politikanstvom!
 
Znate li, predsednice, kako boli to sto slusate, a znate i vidite istinu?! Zbog takvog stanja je tokom posete premijera i ministra zdravlja usledila spontana, protestna reakcija zdravstvenih radnika nase bolnice, u kojoj sam i ja uzeo ucesce. Nakon toga direktor Mahmutovic odlazi, ministarstvo zdravlja uzima stvar u svoje ruke, imenuje glavnog koordinatora, vlada Republike Srbije salje dodatnu medicinsku i zastitnu opremu, respiratore, vojska i VMA organizuju poljsku bolnicu, OB Novi Pazar se organizuje po principu Regionalnog covid centra sa respiratornim centrom i intenzivnom negom (u cemu je veliki doprinos u organizaciji rada i lavovski deo posla iznela dr Tanja Petrovic, anesteziolog iz Kraljeva, zajedno sa nasim anesteziolozima, prenoseci znanje i ogromno iskustvo iz KBC “Dragisa Misovic” gde je boravila i radila u toku prvog talasa epidemije). Primljen je znatan broj zdravstvenih radnika u stalni radni odnos da bi se nadomestio nas desetkovani kadar. U pomoc su pristigli i volonteri. Angazuje se i nasa plemenita dijaspora slanjem materijalne i novcane pomoci. Pomoc salje i Republika Turska. U pomoc dolaze zdravstveni radnici iz Kragujevca, Kraljeva, Beograda i ostalih gradova Srbije, iz Tuzle, Sarajeva, koji su dali ogroman doprinos i pomoc struci da se izbori sa ovom strasnom epidemijom. Neka mi oproste oni koje ovde nisam naveo, nije namerno!
 

{module Oglas 2 – 2020}

 
Kao plod svega ovoga i svih preduzetih mera imamo sada situaciju da epidemija jenjava (bar ovaj njen prvi talas). Situaciju za koju se tek sada moze reci da je pod kontrolom. I sta se desava na kraju, predsednice?! Na samom kraju ove borbe vi ponovo dovodite Mahmutovica da i dalje obnasa funkciju direktora OB. Predsednice, za ono sto je radio i ono sto nije radio, a morao je,… za ono kako se ponasao u toku ove epidemije, nije dovoljno to sto je vama samo žao zbog toga!
 
Cenu takvog ponasanja, cinjenja i ne cinjenja, platio je svojim zivotima veliki broj nasih sugradjana, gradjana Republike Srbije! Za to se ne iskazuje zaljenje, predsednice, nego se trazi svaka, pa i krivicna odgovornost! Kakvu nam to poruku saljete, predsednice?! Sami ste rekli da se ocekuje drugi talas epidemije pocetkom meseca novembra, a na čelo bolnice vracate iste ljude! Zar mislite da im verujemo?! Zar mislite da treba da cutimo i cekamo da se opet ne snadju, da opet ne organizuju zdravstveni siatem, da opet neznaju sta i kako da rade,…. a da vi posle opet samo zalite zbog toga?! Ne, predsednice…. ne mozemo cutati i pustiti da se istorija ponovi.
 
U ime mojih kolega i sugradjana koji dele moje misljenje, trazim punu odgovornost svih koji su doprineli najvecoj katastrofi mog naroda od rata pa na ovamo, kao i smenu direktora i rukovodstva OB Novi Pazar.
Trazim ovo od vas jer iskreno smatram da bi to bio vas casni i plemeniti cin prema dusama nasih umrlih, prema njihovoj neutesnoj rodbini i prijateljima, prema gradjanima Novog Pazara i Sandzaka u celini.
 
Na kraju vam moram reci jos i ovo. Moje ucesce u protestu zdravstvenih radnika u toku posete premijera i ministra zdravlja nasoj bolnici, vas potpredsednik vlade iz Sandzaka je okarakterisao kao politikanstvo i da sam ja neko ko pretenduje na funkciju direktora OB Novi Pazar. Predsednice, evo vama i svima koji citaju se u Allaha dragog kunem, da mi to ni u jednom trenutku nije bio motiv, kao sto nije ni sada! Ne zelim da budem direktor bolnice i necu to ni biti! Necu, zato sto u ovakvom ustrojstvu zdravstvenog sistema ne mogu sebe da zamislim kao direktora bolnice ni 24 sata!
 
Ja sam, i ostacu samo hirurg koji leci svoj narod najbolje sto ume! I drugi, ali ne i manje bitan razlog – ako bih prihvatio tu funkciju, pogazio bih sebe, svoju cast i svaku ovde napisanu reč! A to nema cenu! Predsednice, nadam se da vam je sada jasno da ja samo zelim dobro mom narodu, mom Sandzaku i mojoj drzavi Srbiji!!!
 
Autor: dr. Enes Zogić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker