Da li je ”idiotski” baviti se politikom?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Idiot” je starogrčka riječ, i njom su stari Grci nazivali građane koje ne zanima politika, građane koji su “gledali svoja posla“, za razliku od ostalih, normalnih, koji su bili “zoon politikon” (stvorenje koje se bavi politikom).

imamovic sda 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Riječ “idiot” je s vremenom dobila sasvim drugačije značenje, ali bilo bi zanimljivo zamisliti situaciju u kojoj bi se i u današnje vrijeme ovom rečju morao označavati odnos čovjeka prema politici. Ukoliko bi ova riječ imala isto značenje kao i u stara vremena, idiota bi na našoj planeti bilo “mašala”. Međutim, sa sadašnjim značenjem te riječi, verovatno je da bi se ljudi opredijelili da njome zovu one koje interesuje politika.

Ovom temom, na svom Facebook profilu bavio se i narodni poslanik Enis Imamović u svom promišljanju o “politici kakva jeste”.

Evo šta je napisao:

“Po mom shatanju stvari, politika je stalan proces koji kreiraju i vode političari sa jednim jedinim zadatkom, a to je konstantno popravljanje sistema i njegovo prilagodjavanje vremenu i građanima koji u tom sistemu žive, jer njima taj sistem zapravo i treba da služi.

{module Oglas 0 – 2020}

Sagledavajući ovo, ozbiljno loše, stanje politike u čitavom našem regionu nameće se pitanje šta je zapravo danas politika?

Da li politika, političari i sistem služe građanima ili od građana pokušavaju napraviti sluge sistemu i pojedinim političarima kao sredstvo za ostvarenje sistemskih, odnosno ličnih ambicija?

Smatram da zakoni koji uređuju biranje, a zatim i vršenje zakonodavne i izvršne vlasti moraju dati odgovor i lijek na ovakvo stanje i spriječiti političku trgovinu svake vrste. U suprotnom, politiku će nastaviti da srozavaju, pa ćemo od starogrčke izreke da “idioti su oni koji se ne bave politikom”, doći do sasvim suprotne teze.

Polako ali sigurno se pokušava napraviti svijet u kome se politikom neće baviti časni, pošteni i iskreni borci za bolji i pravedniji sistem po želji i potrebi građana, već “snalažljivi” manipulatori i snobovi plitkog shvatanja i niskih ličnih ambicija. Jedina prepreka tom naopakom sistemu su upravo časni, pošteni i iskreni borci podržani slobodoljubivim građanima”, napisao je Imamović.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker