Bošnjačku historiju treba pisati skoro iz početka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše – Esad Rahić

Sve treba početi skoro iz početka. Bošnjačka historijska prošlost je od strane srpskih i hrvatskih historičara u proteklom periodu prekrivana hrpom laži, prikrivanja, falsifikovanja, montiranja, uskraćivanja, zlonamjernog prekrajanja, usmjeravanja na našu štetu.

Bošnjaci su narod koji najmanje poznaje svoju realnu historijsku prošlost. Učio je o njoj onako kako su drugi željeli i dozvoljavali. Osvajačke i asimilatorske težnje susjednih, brojčano jačih naroda, nametale su svoju viziju naše historijske prošlosti.

Njihove pretenzije prema nama, koje ni najmanje nisu bile dobronamjerne, usmjeravale su i historijsku predstavu o našem narodu kroz pera i konstatacije njihovih historičara, akademija nauka i drugih kulturnih i naučnih institucija, koje su uvijek bile u bliskoj sprezi sa njihovom velikodržavnom dnevnom politikom.
Srpski i hrvatski historičari su decenijama robovi dnevne politike i političkih projekata.

Oni ne pišu o historijskoj prošlosti kakva je zaista bila, već o “historijskoj prošlosti” kakva bi oni željeli da bude.

Glavno oružje iz kojeg kontinuirano pucaju je falsifikovanje historijskih činjenica i montiranje historijskih događaja u skladu sa asimilatorskim i velikodržavnim projektima njihovih političkih elita.

Pokušava se anulirati i ukloniti sa historijske scene jedan čitav narod, njegova autohtonost, njegov maternji jezik, njegova pisma koja je koristio u prošlosti (naprimjer bosančica se u udžbenicima i literaturi naziva srpska ćirilica), prisvajaju se bosanski vladari, prisvaja se bosanska država, prisvajaju se naše historijske ličnosti, prisvaja se naša narodna poezija, prisvajaju se naši stećci, prisvajaju se naši književnici i naši umjetnici…

Krije se da je bosanska država najstarija južnoslavenska država, Ne dozvoljava se u udžbenicima upotreba historijskog naziva Sandžak za regiju u kojoj stoljećima živimo.

Nađe se po neki nazovi historičar iz naših nacionalnih redova koji piše naručenu historiju, koji negira svoj narod i njegov identitet i njega forsiraju i mediji i državne institucije.

Bolje je i ne znati našu historijsku prošlost nego je naučiti u interpretacijama naših susjeda.

Najvažniji nacionalni projekat bošnjačkog naroda mora biti pisanje višetomne historije bošnjačkog naroda. Pri tom ne smije biti obuhvaćen samo prostor Bosne i Hercegovine, kako to nažalost čine neki bošnjački historičari, već sav onaj prostor na kojem je bošnjački narod živio i na kojem sada živi. Ako to ne uradimo sami, drugi će pisati našu historiji, pa ćemo je učiti onako kako nam je skroje.

Esad Rahić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

5 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
3 godina ranije

G. Rahicu, vi već imate takvu publikaciju-knjigu sa jakim “naučnim i istorijskim osnovama” od “vrlo ozbiljnog naucnika” sa “međunarodnim ugledom”. On vam je onaj poznati Klovn samozvani akademik njegova velicanstveno M.Zukorlic. On ima kapacitet da nastavi sa ovim istorijsku knjigu br. II. Preddrevna Bosna – Naslov : Filmski Superheroji, koji su bili preci drevnih Bosanaca. To bi bilo istorija predrevnim Bosanaca koji su u preddavna vremena spasili čovečanstvo. zatim se nastanili u Bosni i Sandžaku i stvorili drevnu bosnjacku naciju.
Ali salu na strani.
G. Rahiću, predložio bi da se napise Istoriju Sandžaka. Sandžak mora da zna više o svojoj istoriji i to je važnije od onog vašeg besmislenog insistiranja na neutemeljenom, manipulativnom i neizdrzljivom projektu. Taj stav je anti-istorijski i što je još važnije, ovaj pristup samo potpuno izoluje sandžak ( tacnije reci istocnog sandzaka, jer ostalo je samo zlatiborski okrug ), a u perspektivi će te se samo rastvoriti u velikom srpskom more. Znam da mnogi to ne vide ali samo je pitanje vremena. Sto se tice istorije sandzaka najbolje bi bilo da je neki međunarodni istoričar, dobro upoznat sa istorijom Balkana kao na primer, Noel Malcolm, Britanac, napisao je Povijest Bosne i Kosova, jedan od najboljih međunarodnih poznavalaca istorije Balkana. Uveren sam da bi stvorio verodostojnu, objektivnu i nepristrasnu istorijsku knjigu i da bi to ojačalo subjektivnost Sandžaka na međunarodnoj sceni. Ali, žao mi je što vam kažem, ne treba ni vi ili neki drugi slicnom vama ili bilo ko, ko ima više političkih svrha nego onih od istorijskih studija i cinjenica. Nemate vi ni kapacitet ni objektivnost za to. vi i vama sličnim najviše što možete da napravite je jedan propagandni pamflet, bez ijedno vrednosti, obican bezvredni papir. Ovo bi više imalo kontre efekata i poslalo bi vodu u druge mlinove. Sandzak treba se okrenuti sebi, da se odrekne nekakvim suludnih projekcijama i neizdrzljivljim identitetima.

Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Za pocetak
Sandzak ne postoji…
Ataturk je ukinuo sandzake pre 100g
Postoji Raska I Zlatiborska oblast
Sandzak se nezvanicno koristi kao gegrafski pojam medju muslimanima u toj oblasti CG I Srbije kojih I’ma oko 200 000 sa tendencijom opadanja
Ne moze da I’ma istoriju Narod koji je prihvatio religiju okupatora zbog interesa I ubijao svoju Hriscansku bracu….
Taj isti okupator za koga su klali I haracili ih nije cenio jer Niko ne ceni izdajice I poturice….
Sta ce da pise u toj istorijom
Braco Srbi izvinite….

Dardan
Dardan
3 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

kontradiktorna si o onome što kažez. od onoga da Sandzak ne postoji pa zavrsavas da ipak postoji kao geografski pojam medju vecinskom stanovnistvu. Znaci postoji.
Može li se vladanje od 400 godina se nazvati okupacijom. ili da li je rimsko pa posle Vizantijsko carstvo okupiralo Balkan ili je Balkan bio deo carstva. to što kažeš je nonsens, besmislica da ne kazem smesno.
Sto se tiče izdaje, Bog je stvorio čoveka i dao mu slobodnu volju da veruje ili ne veruje, to je u volji ljudskog bića i svako odlučuje za sebe. Izdaja je samo ako izdate sebe, ono u šta verujete, svoje vrednosti ili principe, a ne ako ne verujes u jednu versku dogmu ili ako verujes u drugom. konačno u srednjem veku to stanovništvo sa dubokim neznanjem, koje je živelo u kmetstvu, njihov feudalni vlasnik je odlučio koju versku dogmu će slediti i nisu se pitali oni o tome. svakako dolaskom Osmanlija ovi stanovnici su vremenom stekli malo više prava. tom vremenu samo oni koji su imali najjaču volju za slobodom i nisu se potčinili kmetstvu iskoristili su priliku da se oslobode okova njihove feudalima i prešli u islam. Nisu oni nikoga izdali, to su gluposti i zlonamerna propaganda, ali ovo potvrđuje ono što sam vec rekao da će se na njih gledati samo kao na preživjeli otpad osmanskog vremena.
Sto se tiče istorije, ti na nju gledas samo kao propagandu sredstvo, ali to nije istorija. Kažez da Sandžak nema istoriju, varas se. Ali ne hvalite previše sebe, istorije srpske nacije počinje od XIX veka, sve što kažete pre ovog perioda su kojestarija, narodne bajke i obican folklorizam i ništa više. srpska nacija je novo nastala nacija u 19. veku, dok je SPC osnivan u 1923. sve ostalo su bezvredne laži i političke manipulacije.

Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije
Odgovor za  Dardan

Oj Siptar…
Roki mandolina….
I ti si ko Rahic….
Istorija na drustvenim mrezama sa par citalaca….

Posmatrač
Posmatrač
3 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Ti si prva obožavateljka, da nisi ti ona Olivera?

5
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex