Sandzak tv organizuje nastavu na bosanskom jeziku, BNV oštro reagovalo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Najava TV Sandžak iz Novog Pazara da će na njenom kanalu biti organizovana nastava na bosanskom jeziku izazvala je danas oštru reakciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

thumbs b c 32523b3ab7f82ae052904526dcae6aa4

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Ocena BNV da ministar prosvete Mladen Šarčević “diskriminiše i pokušava da Bošnjacima ukine jedno od Ustavom i zakonima garantovanih nadležnosti” usledila je nakon objave TV Sandžak da je u Ministarstvu prosvete “potpisala sporazum, prema kojem će Matica bošnjačka organizovati i na toj TV sprovoditi nastavu na bosanskom jeziku”.

“Sporazumom je definisano da su ova tri činioca jedini nosioci izvođenja nastave na daljinu na bosanskom jeziku u Republici Srbiji, do okončanja vanrednog stanja”, obajavila je ta TV.

BNV je u svojem saopštenju navelo da je prethodno sa Ministarstvom prosvete već počelo realizaciju učenja na daljinu na bosanskom jeziku i da su u skladu sa tim angažovali tim saradnika, koji od početka ove nedelje pripremaju i izrađuju nastavne jedinice.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Taj manjinski organ je ocenio da ministarstvo sklapa sporazum “sa nevladinom organizacijom (Matica bošnjačka) i lokalnom televizijom (Sandžak iz Novog Pazara), što je u suprotnosti sa važećim zakonima i Ustavom.

“Nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV. Mi ćemo i dalje zahtevati od Radio televizije Srbije da počne sa emitovanjem časova na bosanskom jeziku, jer je u zakonskoj obavezi da to i učini”, navodi se u saopštenju BNV.

Kako se dodaje, obrazovne ustanove u Sandžaku su obaveštene da je Vijeće Ustavom Republike Srbije jedino ovlašteno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

“Upućujemo apel prosvjetnim radnicima u Sandžaku da se ne odazivaju na pozive političkih stranaka i nevladinih organizacija, jer one nemaju zakonsko pravo niti resursa i kapaciteta da organizuju nastavu na bosanskom jeziku”, navodi se u saopštenju.

BNV je učenike, roditelje i javnost uputilo na svoj sajt, na kojem se “svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice za učenje na daljinu na bosanskom jeziku”.

(Radio sto plus)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.