BNV prtiv nastave na daljinu na bosanskom jeziku preko Sandžak TV

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Učenici koji se obrazuju na bosanskom jeziku nastavu na daljinu pratiće preko novopazarske lokalne Sandžak Televizije.

gbvfncfztrzdrt

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Organizator je Matica bošnjačka, koja če sa svojim stručnim saradnicima pripremati nastavne jedinice „u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije“, a opšte obrazovne predmete preuzimaće od RTS. Realizaciju će pratiti predstavnici Ministarstva prosvte.

Sporazum o realizaciji nastave na daljinu na bosanskom jeziku, prošle sedmice u Beogradu, potpisali su predstavnici Ministarstva prosvete, Matice bošnjačke i Sandžak TV.

To je unelo konfuziju, jer je prethodno Bošnjačko nacionalno veće (BNV)saopštilo da radi na „procesu organizovanja učenja na daljinu na bosanskom jeziku“ u saradnji sa RTS.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Potpisivanje sporazuma, BNV je okarakterisalo kao „sramni akt ministra prosvete Mladena Šarčevića“, koji je potpisivanjem  sporazuma „sa jednom nevladinom organizacijom i lokalnom televizijom, najgrublje prekršio zakon i Ustav i time izvršio drsku diskriminaciju Bošnjaka“.

U saopštenju BNV se navodi da „nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV“ i dalje će se zahtevati od RTS da počne da emituje časove na bosanskom jeziku „jer je u zakonskoj obavezi da to i učini“.

Učenici i roditelji su pozvani da prate sajt BNV jer se na tom mestu svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice na bosanskom jeziku. Upućen je apel i prosvetnim radnicima „da se na odazivaju na pozive političkih stranaka i nevladinih organizacija, jer oni nemaju zakonsko pravo niti resurse i kapacitete da organizuju nastavu na bosanskom jeziku“.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

U saopštenju je ponovljeno da je BNV jedino ovlašćeno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku, ali nije propuštena ni prilika da se ponovo pripreti obaveštavanjem međunarodne zajednice i preduzimanjem svih pravnih mera „u cilju zaštite svojih nadležnosti i prava dece da se obrazuju na svom maternjem jeziku“. 

(Danas)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker