Šta svaki Bošnjak mora da zna

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše: Esad Rahić

– Da je Bosna najstarija južnoslavenska država, nastala krajem VIII vijeka, nakon raspada Avarskog kaganata, koje se dijelio na banovine i župe. Najveći dio Balkana je sve do 798. godine bio pod vlašću avarskog kagana. Franačka država je pomenute godine nanijela katastrofalan poraz Avarskoj vojsci, nakon čega je njihova država prestala da postoji. Nakon toga periferne avarske banovine i župe su se osamostalile i postale posebne države. Bosna je postala krajem VIII vijeka samostalna država čiji je vladar nosio avarsku titulu ban.

– Avari su narod turskog porijekla. Bili su značajan faktor u Evropi dva i po vijeka. Nisu primili kršćanstvo, već su do svoje propasti njegovali svoju pagansku vjeru.

– Titule ban i župan su avarskog (turskog) porijekla. Hrvatski i bosanski vladari su nosili titulu ban, a srpski veliki župan.

– Ne samo da su titule južnoslavenskih vladara avarskog (turskog) porijekla, već i dinastije. Avarski upravitelji banovina i županija, kad je propao Avarski kaganat, svoje oblasti su pretvorili neko prije, neko kasnije u države. Dakle u krvi južnoslavenskih vladara i dinastija teče avarska,  odnosno turska krv. Da budem još jasniji u krvi i bosanske, srpske i hrvatske dinastije teče avarska (turska) krv.

– Bošnjaci i Srbi su jedina dva naroda koja su kontinuirano skoro do kraja srednjeg vijeka imali svoju državu. Ostali južnoslavenski narodi se time ne mogu pohvaliti. Čak je bosanska država stvorena prije srpske i nestala je nekoliko decenija nakon srpske države, odnosno duže je trajala.

– Bosanska srednjovjekovna država je prva stvorena od svih južnoslavenskih država i zadnja prestala da postoji od svih južnoslavenskih država.

– Posljednji vladar srpske Despotovine je bio Bošnjak, bosanski princ Stjepan Tomašević

– Nakon osvajanja Balkanskog poluotoka od strane Turaka Osmanlija, Bosna je bila jedina zemlja koja je očuvala svoje ime i to najprije kao Bosanski sandžak, a potom kao Bosanski pašaluk. Osvojena srpska Despotovina je nazvana Smederevski sandžak, a i sve druge zemlje nose ime po nekom gradu a ne po zemlji.

I pored svega navedenog pripadnici nekih naroda negiraju bošnjačku naciju i bosansku državu. Sramota, ako oni uopće znaju šta je to sramota.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

3 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije

Ovaj Rahic bas pokazuje ozbiljnu dijagnozu…..

Gazda
Gazda
3 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Ti kada njega vidiš, nije ti dobro. Čovek samo ispravno govori, to što tebi smeta istina, tvoja stvar

Dardan
Dardan
3 godina ranije

Da li su sada Bosanci/Bošnjaci Sloveni ili su turske krvi ili su Iliri? u vašim iistorijskim interpretacijama ( ne radi se samo o ovom pisanju ) ima puno dvosmislenosti. Ali necu o tome.
g. Rahicu svaka negiranje bosnjacke nacije je neprihvatljivo, tako je danas aktualno i negiranje crno gorskom nacije. Ali u vasem slucaju se moze potvrditi isto ponasanje prema drugima koji se ne osecaju kompatibilnim vasih projekcijama. Svakako i protivljenje drugima da se izraze slobodno kako se oni osecaju, javni pritisak da se odreknu svoju istorijsko identitetske nasledje i pamcenje je neprihvatljivo. Vi kazete da vas nervira poziv Ugljanina da se ljudi izjasne kako se osjecaju. Sta to znaci? Da vama su vazni samo brojke i zato ste spremni da uskratite drugima pravo da budu sa onim identitetom sa kojim se poklapa njihova osecanja. Srednjovekovne istorije su istorije kraljeva, knjazova, banova, zupana i nisu istorije nacije. To dolazi tek kasnije posle francuske burzoaske revolucije. Ali slazem se da Bosanci su sloveni po porijeklu.

3
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.