Da li znate da u Austriji postoji hljeb koji se zove Bošnjak?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Danas u Austriji zahvaljujući Bošnjacima – ratnicima Prvog svjetskog rata kazati da si Bošnjak je nešto posebno. Oni pamte, oni se sjećaju onih dobrih Bošnjaka.

Oni rado slušaju kompoziciju iz 1905. vojničkog marša “Die Bosniaken kommen“ (Bošnjaci dolaze) i Bosna selamlik (Grüss aus Bosnien). Oni rado čitaju knjige o hrabrim Bošnjacima od W.Schahingera “Die Bosniaken kommen“ kao i od H. Fritza “Bosniak”.

Bosanskohercegovački regiment u toku Prvog svjetskog rata dobio je 35.613 medalja za hrabrost i time postao najodlikovaniji regiment čitave austrougarske vojske.

Zbog njihovih zasluga austrijski car Franz Joseph poklonio je 1916. godine finansijska sredstva u visini od 25.000 zlatnih kruna za izgradnju džamije u Beču. Ta inicijativa potrajala je sve do kraja rata te je obustavljena zbog raspada Austro-Ugarske monarhije 1918. godine.

U čast hrabrim Bošnjacima podignuti su mnogi spomenici. Danas u Grazu postoji ulica Zweierbosniakengasse (Ulica Druge Bošnjačke), te dvije kamene spomen ploče u Grazu i Beču.

Zanimljivo je da se i danas u austrijskim pekarama može kupiti pecivo pod nazivom Bošnjaci (Bosniaken), koje je vjerovatno dobilo svoje ime u tom razdoblju, piše Senzor.ba.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker