Kladničanin: Strahujem da se stanje iz Priboja ne premjesti i u druge sredine Sandžaka

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Događaji u Priboju proteklih dana direktno su povezani sa činjenicom da u Srbiji nikada nije otpočeo proces suočavanja sa prošlošću, kazao je za “Avaz” Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara.

“Da smo za ovih dvadeset godina, iskreno kao društvo, krenuli sa procesom suočavanja sa zlodjelima i užasima iz ratova 90-tih godina, ne bismo danas imali pomahnitalu mržnju koja se očituje u muralima i repertoaru pjesama koje čujemo”, dodaje Kladničanin.

On ističe da Priboj predstavlja paradigmu stradanja bošnjačkog naroda iz Sandžaka u periodu raspada Jugoslavije i rata u Bosni i Hercegovini.

“Zastrašujuće je da se iz jednog takvog mjesta veličaju Srebrenica i Vukovar i to iz usta policije, a potom da se tokom Božića poziva na pucanje u džamije. Sve ovo što se događalo prethodnih dana u Priboju direktno je kršenje krivičnog zakona i pozivanje na rasnu, vjersku i nacionalnu mržnu i netrpeljivost. Zato nadležne institucije u Srbiji moraju da reaguju, prije svih tužilaštvo”, kaže Kladničanin.

Adekvatne reakcije države izostaje, a naš sagovornik se pita da li bi pasivna bila i u obrnutoj situaciji, kada bi Bošnjaci u Sandžaku pozivali, na bilo koji način, na vjersku i nacionalnu mržnju. Zato spiralu mržnje neko mora da prekine.

“Državni vrh Republike Srbije trebao je ovih dana da se uputi prema Priboju i da tamošnjim Bošnjacima pošalje jasnu poruku, bar u simboličkom smislu. Zaista me strah da se stanje iz Priboja ne premjesti i u druge sredine Sandžaka, jer uvijek imate usijanih glava koji nisu svjesni, čini mi se, šta rade i kakve posljedice to ostavlja po svakodnevni život.

Ako predsjednik Srbije Bošnjacima u Sandžaku poručuje da je Srbija njihova država, a jeste, onda je za očekivati da država profunkcioniše i sankcioniše šovinističko ludilo koje je ovih dana vidiljivo”, ističe u razgovoru za “Avaz”, Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative “Forum 10” iz Novog Pazara.

Izvor: Avaz.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Osmanlije
Osmanlije
2 godina ranije

E moj Kladničaninu, da je obrnuta situacija, i da su muslimani ti koji prete, da vidis ti kako bi nevernici lajali na svim medijima. Ovako, malo ce da osude, da zadovolje sitnu Bosnjacku dusu, i to je to. Mnogi ce Bosnjaci muslimani i dalje da se uvlace komsijama dusmanima i da vicu “pa nisu svi isti”.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.