Kako se danas slavi svadba na Pešteru – Tradicija u novom ruhu (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U srcu Sandžaka, na prostranom i vetrovitom Pešteru, svadbeni običaji doživljavaju svoju renesansu, ali u modernom izdanju. Dok se nekad svatovi na konjima uputili po mladu, danas ih zamjenjuju raskošno ukrašeni luksuzni automobili, što je simbol statusa i modernizacije, ali i očuvanja duha tradicije.

Zamislimo svadbu na Pešteru 2023. godine: konvoj najnovijih modela automobila, od Audija do Mercedesa, svaki okićen cvijećem, bajracima i peškirom – tradicionalnim poklonima za svatove. Ovaj običaj nije samo pokazatelj materijalnog bogatstva, već i način na koji se današnje generacije povezuju s tradicijom svog kraja, dajući joj novi život i značenje.

Međutim, dok se neki običaji prilagođavaju suvremenom dobu, drugi, nažalost, bivaju zaboravljeni. U prošlosti su svadbe bile višednevne ceremonije, ispunjene specifičnim ritualima, igrama i pjesmama koje su prenosile mudrost i iskustvo generacija. Danas, iako su svadbe i dalje grandiozni događaji, fokus se pomaknuo na vizualni spektakl i zabavu.

Unatoč promjenama, srž tradicionalne pešterske svadbe ostaje. Jela koja se služe odražavaju bogatstvo lokalne kuhinje, s jagnjetinom kao neizostavnim specijalitetom, dok muzika i ples i dalje igraju ključnu ulogu u proslavi. Ljubav prema rodnom kraju i njegovim običajima i dalje se njeguje, a svadba je prilika da se sve generacije okupe i proslave zajedništvo.

Ova moderna adaptacija starih običaja nije samo odraz trenutnih društvenih i ekonomskih prilika, već i način na koji se identitet jednog naroda prilagođava, održava i prenosi. Kroz svadbu na Pešteru, vidimo kako se tradicija i modernost mogu spojiti, stvarajući nove oblike proslave koji su istovremeno poštovanje prošlosti i okretanje budućnosti.

Neka ova emisija Behar televizije bude podsjetnik ne samo na to kako je nekada bilo, već i na to kako se tradicija može održati živom i relevantnom u suvremenom svijetu. Buduće generacije će, nadamo se, nastaviti ovu praksu, očuvajući bogatu kulturnu baštinu Peštera za generacije koje dolaze.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Pesterac
Pesterac
1 mjesec ranije

Kakva tradicija nevesta u BH

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.