Da je rahmetli Amir Dautović živ sigurno ne bi glasao za ovakvu odluku

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Piše – Esad Rahić

Objavio sam ne na desetine, već na stotine radova u zbornicima, časopisima, magazinima, revijama, listovima, portalima sa tematikom bošnjačka historija, kultura i tradicija, bio sam urednik prvog bošnjačkog štampanog glasila – revije „Sandžak“ i prvog islamskog glasila „Glas islama“, uradio sam na desetine emisija i neznam koliko priloga za razne televizije sa uvijek istom tematikom – historijska prošlost i kultura i tradicija Bošnjaka.

Učesnik sam mnogih naučnih skupova, okruglih stolova, simpozijuma, tribina i sve u svojstvu afirmatora i promotera bošnjačke historije i kulture i bosanskog jezika.

Osnivač sam prve bošnjačke stranke SDA Sandžaka 1990. godina i jedan od pet govornika na svim mitinzima te opasne i rizične godine, a i kasnije na mnogim drugim skupovima vezanim za politički i kulturni život Bošnjaka.

Pripadam četvorici najzaslužnijih ljudi za uvođenje cjelokupne nastave na bosanskom jeziku u Republici Srbiji u školskoj 2013-2014. godini zajedno sa Esadom Džudžom, Elijasom Rebronjom i Redžepom Škrijeljom.

Nikada od nijedne bošnjačke institucije nisam dobio niti plaketu, niti zahvalnicu, a kamoli nagradu.

Ove godine novinar Zoran Maksimović , novinar kojeg inače cijenim, dobija nagradu „Amir Dautović“ Društva za bosanski jezik i Sretenjski orden za zasluge za Republiku Srbiju koji mu uručuje lično predsjednik Aleksandar Vučić, skoro istovremeno.

Naravno Zoran je dobar srpski novinar, ali kakve veze ima sa afirmacijom bosanskog jezika i identiteta, za šta se rahmetli Amir svim srcem borio.

Ne tražim ništa za sebe i druge ljude koji su dali ogroman doprinos na afirmaciji bosanskog jezika, historije, kulture i tradicije. Ali ne mogu da vjerujem šta se događa i ne nalazim logiku i opravdanje za takve događaje.

Ali eto kod nas je sve moguće.

Esad Rahić

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

6 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Elena Gerinski
Elena Gerinski
3 godina ranije

Koje licemerje I zlo u coveku…..
Cak su I Bosnjaci to prepoznali pa ga nece….
Falsifikator istorije.

Bosanac
Bosanac
3 godina ranije
Odgovor za  Elena Gerinski

Ti znaš hoće li ga Bošnjaci, drži se svojih srba, daleko ćeš dogurati

Starac Fočo
3 godina ranije

Pročitao sam obrazloženje žirija “Nagrade Amir Dautović” da se nagrada dodeli Zoranu Maksimoviću. Čestitam i žiriju i g. Maksimoviću.
Esad Rahić za “štelovanje historije” i održane govore na mitinzima SDA može od druga Sulje da dobije prvoboračku spomenicu. A orden koji nosi ime Sretenja sigurno ne iska, jer po onome što piše Srbija nije njegova otadžbina
Daklem, nagrađen je onaj ko je nagradu zaslužio. A šta je rahmetli Amir šapnuo u snu Rahiću, to će on svojim historijskim metodama objasniti orbi et urbi ili vaskolikom dunjaluku.

Posmatrač
Posmatrač
3 godina ranije
Odgovor za  Starac Fočo

Pa Fočo, ti si baš opsednut Bošnjacima. U pravu je gospodin Rahić, a to što se tebi ne svidja, mačku o rep. Šta sad, braniš svog Zorana, jer je Zoran? Zoranu kapa dole, ali si malo preterao druže.

Starac Fočo
3 godina ranije
Odgovor za  Posmatrač

Prvo, samo pročitaj za šta se nagrada dodeljuje.
Drugo, u žiriju su Bošnjaci, nema nijedan da nije.
Treće, kad Rahić nabraja prvo sebe pa još trojicu kao najzaslužnije za uvođenje bošnjačkog jezika u škole, ne pominje Amira Dautovića, možda i najzaslužnijeg. To već dovoljno govori o njemu. I odnosu prema čoveku čije ime nagrada nosi.
Četvrto, kad komentarišeš upoznaj se sa temom svog komentara. Dakle, za početak za šta se nagrada dodeljuje. Pa ako u tome vidiš Rahića i njegovo delo, svaka čast.

Samo kazem
Samo kazem
3 godina ranije

Samo me zanima po čijoj direktivi je Zoran dobio nagradu? Selam za Rahića

6
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.