Bošnjački običaji na testu: Visoke cijene zlata mijenjaju svadbene navike u Rožajama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Rožajama, gdje su ljetni mjeseci tradicionalno rezervisani za svadbena veselja, dugogodišnji običaj poklanjanja zlatnog nakita mladencima suočava se s izazovima zbog rastućih cijena zlata na svjetskim tržištima.

Bošnjaci u ovom kraju od davnina njeguju tradiciju darivanja zlata, posebno mladoj, kao simbol sreće u budućem zajedničkom životu. Međutim, trenutna globalna inflacija dovodi do rekordno visokih cijena zlata, što utiče na održavanje ovog običaja.

Prema istraživanju portala RTV Rožaje, gram zlata u rožajskim zlatarama trenutno košta od 55 eura naviše. Za jedan prosječan ženski prsten, koji je tradicionalno najtraženiji poklon, potrebno je izdvojiti najmanje 60 eura.

Lokalni zlatari izražavaju zabrinutost zbog visokih cijena i smanjene prodaje. Jedan vlasnik zlatare, koji je pristao da govori za naš portal, ističe da je glavni motiv za kupovinu zlata i dalje tradicija: “Najvredniji poklon, posebno najbližima, jeste nešto zlatno, jer je to poklon koji nikada ne može da izgubi vrijednost, štaviše vremenom može da bude i vredniji”.

Važno je napomenuti da cijene zlata ne određuju lokalne zlatare, već isključivo berza. Uprkos izazovima, u Rožajama i dalje posluju dvije zlatare, kao i nekoliko radnji koje prodaju srebrni nakit.

Ovaj trend postavlja pitanje kako će se tradicija poklanjanja zlata prilagoditi novim ekonomskim realnostima, istovremeno čuvajući kulturno naslijeđe Rožaja i okoline.

Kako se danas slavi svadba na Pešteru – Tradicija u novom ruhu (VIDEO)

Izvor: RTV Rožaje

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex