Sve u staklu, minaret visok 40 metara, košta 34 MILIONA eura: Ljubljana POSLE 50 GODINA dobila džamiju, kažu da je jedna od najljepših na svijetu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U glavnom gradu Slovenije 80.000 muslimanskih vernika dobilo svoje mesto za obrede i okupljanja. Katar najveći darodavac

dzamija ljubljana AA 001

{module Oglas 2019 – U članku 1}

TREBALO je da prođe punih pedeset godina pa da u Ljubljani bude sagrađena džamija, koja je ove sedmice otvorila vrata za vernike, a svečano će biti otvorena u junu.

Ljubljanska džamija poslednja je izgrađena na prostoru bivše Jugoslavije, a nije bio lagan put do toga da uopšte bude i podignuta. Dozvola za gradnju dobijena je pre petnaest godina, a onda su usledili mnogobrojni incidenti, poput ostavljanja svinjskih glava na gradilištu i zastrašivanja radnika.

2235559

Sada je to impresivna građevina i, kako kažu arhitekte, jedna od najlepših džamija na svetu. Sve je u staklu, a minaret visok 40 metara podno slovenačkih planina vidi se iz mnogih delova grada. Unutrašnjost džamije se prostire na 12.000 kvadratnih metara, a za održavanje celog objekta mesečno će trebati da se izdvoji 12.000 evra.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U Sloveniji živi oko 80.000 muslimana, najviše iz BiH, ali po nekim procenama ih je više od 100.000. U ovom savremenom verskom centru moći će da koriste i biblioteku, koja se nalazi u edukacionom centru, a tu su i restoran, igralište za košarku i sve ono što će za oko 1.400 vernika, koliko ih može biti u džamiji, služiti u verske potrebe.

2235580

Da nije bilo ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića teško da bi džamija uopšte bila izgrađena. Prvo je, pre sedamnaest godina, jedan desničarski većnik iz ljubljanske gradske skupštine žestoko napao ideju izgradnje džamije, a tadašnja gradonačelnica Danica Šimšič je odgovorila da je to huškanje na ljude koji žive u Deželi. Usledio je zahtev za referendum, ali je Ustavni sud to odbio, tako da je dolaskom Jankovića počela izgradnja.

Vernici u Ljubljani sakupili su četiri miliona evra, a Katar je dao 28 miliona, da bi ceo projekat na kraju koštao čak 34 miliona evra.

– Vraćamo dostojanstvo Ljubljani – rekao je Janković, koga je i slovenački muftija Nedžad efendija Grabus pohvalio za podršku koju je sve vreme davao.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

– Za nas je ovo velika prekretnica. Sada Ljubljana i zvanično postaje evropska prestonica – kaže efendija Grabus, svestan da još nije sve gotovo, jer slovenačka desnica, koju predvodi Janez Janša, sigurno neće mirovati ni pred zvanično otvaranje džamije.

Do sada su tvrdili da Katar ima neke skrivene namere, da su u finansiranju učestvovali i oni koji se povezuju sa terorizmom i da je džamija bezbednosna pretnja Ljubljani. Ali bez para koje su došle iz Katara, sigurno je da ova džamija nikada ne bi bila izgrađena.

– Došao sam u Ljubljanu pod pritiskom da izgradim džamiju i sada sam opet slobodan čovek – tvrdi efendija Grabus.

TEPIH IZ TURSKE

ARHITEKTE koje su radile na projektu džamije tvrde da su želele da spoje bosansku tradiciju i moderno. Kupola je od plave tkanine, a na balkonu je izgrađen ženski deo, dok propovedaonica pokazuje smer Meke. Veliki tepih izrađen je u Turskoj.

(Vecernje novosti)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.