Srbi ogorčeni na imama iz Kozarca – “SPC je sekta, Svetosavlje se temelji na fašizmu” (VIDEO)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu kod Prijedora, Amir efendija Mahić :

Danas je Savindan.

Starija generacija će to znati, ovi mlađi možda rjeđe i hvala Bogu da je tako. Kada je u pitanju ovaj dan i u njemu spomen na jednog od činovnika SPC, želim reći nekoliko riječi o ovom danu i tom pojedincu. Naime, tzv. Sveti Sava kako ga pravoslavni svijet zove na području užeg dijela Balkana na kojem živimo, jeste jedan Rastko Nemanjić koji je rođen u jednoj porodici i njegov rođeni brat je bio krunisan za srpskog kralja.

Veoma kontraverzna ličnost, u našem jugoslovenskom području prezentovan kao prosvetitelj. Starije generacije se sjećaju da je čak i u vrijeme komunizma on predstavljan kao prosvetitelj i osoba koja je donijela svjetlo nauke na ove prostore. To ni najmanje  nikada nije bilo tačno. Uvijek je to kao jedna notorna laž poturano ovdašnjem čovjeku”, rekao je Mahić.

“Šta je s druge strane, iz ugla pravoslavaca iz drugih dijelova svijeta, taj čovjek?

To je čovjek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo.

To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – kazao je Mahić.

Glavni imam Medžlisa IZ-a u Kozarcu je zatim optužio svetosavsko učenje za nacionalizam.

“Dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje, koje ispovjedaju pravoslavci u Bosni, jeste utemeljeno na dvije teške stvari. Prva je nacionalizam. To vam je crkva ili crkveno učenje koje zagovara nacionalizam, što nema nikakve veze ni sa Isusom, ni sa bilo kakvim crkvenim učenjem koje u svojoj osnovi ruši sve nacionalističke ideologije i hrišćane smatra jednakim.

Pravoslavlje kakvim ga svetosavlje poznaje, ne smatra ih istim. Zato ćete imati jednog pravoslavca koji se nađe u ovim svetosavskim državama da bi skoro trebalo da promijeni vjeru da bi bio pravoslvac po njihovom kalupu”, kazao je on.

Pogledajte video

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
ljuti sandzaklija
ljuti sandzaklija
1 godina ranije

Covjek je rekao istinu.

trackback

[…] Srbi ogorčeni na imama iz Kozarca – “SPC je sekta, Svetosavlje se temelji na fašizmu&#… […]

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex