Savjetnik reisa crnogorskog na protestu SPC u Herceg Novom (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Hrišćanskim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ Božić je okupljenima na sinoćnjem molebanu u Herceg Novom čestitao hercegnovski efendija Husein Hodžić, predsednik Islamske zajednice Crne Gore za Budvu i Boku, savetnik reisa za međureligijska i međunacionalna pitanja.

1121516478

{module Oglas 2019 – U članku 1}

U uvodnom delu besede objasnio je razloge zbog kojih je bio na molebanu, a u zaključku utvrdio da nije jedini problem očuvanje imovine, već je veće iskušenje očuvati veru, prenosi Radio Herceg Novi.

Takođe je istakao da ne govori u ime Islamske zajednice, jer bi to bilo nečasno, ni u ime svih muslimana, već u svoje lično i ime njegovih vernika koji ga podržavaju.

„Pitaćete se zašto je ovde jedan običan čovek iz Bosne, sa severo-istoka, što gleda u Drinu i Savu, iz Teočaka, u kojem su, verovali ili ne, ali su istorijske činjenice, jedno vreme bile prisutne mošti Svetog Luke apostola, koga je Branković postavio baš tu pred dolazak Turaka; nažalost, uzeli su ga rimokatolici. Ne znam jesu li platili i koliko je Branković naplatio, ali tako je bilo.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Ja sam odatle, imam tog kosmopolitizma, tolerancije duha. Pitaćete se zašto sam ovde, odgovaram da sam ovde što me Bog večni pozvao da budem na pomoći bratu i komšiji.

Ovde sam, jer sam, prisustvujući dešavanjima prethodne godine u hramu u Podgorici, u Baru i drugim događajima, od patrijarha Irineja čuo i to ponavljam, da je „Srpska pravoslavna crkva izuzetno raspoložena da uspostavlja i širi dobre odnose i poverenje sa muslimanima sa Balkana, posebno sa Bošnjacima“, među kojima sam, eto, i ja.

Još jedan razlog je susret sa akademikom Matijom Bećkovićem prilikom osveštavanja hrama u Baru, koji je izrazio pohvalu na moju zdravicu, koju sam tada, kao i večeras, samo kao građanin govorio.

Kaže akademik: ’Efendija, svaka čast na zdravici‘, a ja njemu šeretski: ’Akademiče, hoćemo li se ćerati‘, što je njegova poznata rečenica. Odgovorio mi je: ’Dosta nam je bilo gluposti‘, i osetio sam iskrenost.

Tada sam naučio lekciju života ili deo nje, koja se zove tolerancija, u kojoj treba razumeti, poštovati i sarađivati i sa potpuno drugačijim mišljenjima čoveka“, rekao je efendija Hodžić.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Srbi i Crnogorci su, kako je poručio efendija Hodžić, redak narod koji pamti dobro koje mu neko učini, neće zaboraviti i neće izneveriti.

„Ovde sam i po iskazu davnog, drevnog Marka Miljanova, koji reče: ’Čojstvo i junaštvo je braniti drugačijeg od sebe‘, a mi smo malo drugačiji međusobno, i ja sam radi toga i došao, braćo moja draga. Učenje moje vere je da komšiju i brata ne smem zapustiti, da mu moram pomoći, da mu se odazovem, kad me god pozove. Pozvan sam, i velikodušno sam se odazvao.

Ovde sam večeras da javno obznanim i zahvalim Opštini Trebinje i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i gospodinu Amfilohiju, jer su posebno oni u vreme podnošenja građevinske dozvole za gradnju Centra islamskog u Kumboru bili ti koji su do tada dali najviše novca i prigoda, više nego moji muslimani i moja legitimna Islamska zajednica u Crnoj Gori.

Dobro se dobrim mora vraćati, zato sam večeras ovde. Istina, nismo mogli biti registrovani kao prostor u kojem ćemo se moliti, već samo i jedino kao stambeno poslovni objekat, na to smo i pristali. Nema na području od Srbije na ovamo primera da su se džamije obnovile, već su sve registrovane kao stambeno poslovni objekti. Radićemo na tom planu i ja sam prvi koji uzima barjak da širimo poverenje i toleranciju.

Svoj dolazak na protestnu litiju efendija Hodžić je obrazložio i divnim primerima iz prošlosti međusobnog suživota i tolerancije.

„Rahmetli Iso Mahmutović iz sela Bistrice kod Bijelog Polja, koji je 1967. godine po nalogu vlasti doveo radnu grupu na Cetinje da sruše kosturnicu. Kad je Iso vidio, rekao je: ’Ovo je svetinja, ja svetinju ne diram, a da je moje, pala bi mrtva glava‘.

Policija je zapretila da će ostati bez posla, a on je odgovorio da daje otkaz.

Prošlo je i 50 godina od tada kada me je časni episkop Amfilohije upitao da ga nađemo. Našli smo njegovog sina, doveli ga iz Francuske, i on je nagrađen ordenom, i to je gest crkve koji mi pamtimo.

Imovina je ovde manje bitna, čuvajte veru. Biće imovine, a biće i kompromisa. Bog vas sve čuvao“, kazao je efendija Hodžić, čovek kojeg pamte i kao jednog od onih koji su sagradili kuću porodici oca Dragana Cvjetanovića nakon njegove smrti.

https://www.youtube.com/watch?v=2XUmcVJcJIs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex