Reis Kavazović tokom džuma-namaza pozvao sve na vakcinaciju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein-ef. Kavazović tokom hutbe (propovijed petkom u podne i o bajramima) u Baščaršijskoj džamiji u Sarajevu pozvao sve na vakcinaciju.

On je vjernicima poručio da se tako može pomoći da se ‘suzbije velika i opaka zaraza COVID-19’.

“Naša cijenjena i čestita ulema naučila nas je da, kada uočimo razliku između naučnih činjenica i doslovnog slova objave, prednost damo naučnim činjenicama”, rekao je.

Istakao je kako ga žalosti kada čuje ‘glasove i među muslimanima koji podcjenjuju stečeno ljudsko znanje, ne znajući da na taj način dovode u sumnju i samu Objavu’.

“Zar nam nije objavljeno u Kur’anu: Uči u ime tvoga Gospodara Koji stvara. Znajte da onaj koji sumnja u znanje koje je Allah dao ljudima, sumnja i u Njegovu Objavu. Ostavite se sumnjičenja bez dokaza, jer je to grijeh”, rekao je između ostalog Kavazović tokom hutbe.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru pokrenuo je ranije javnu kampanju pod nazivom ‘zbog onih koje voliš # vakcine djeluju’ u kojoj vjerske vođe, sportaši i muzičari pozivaju na masovnu vakcinaciju.

Od ukupno pristiglih skoro 2,9 miliona vakcina, aplicirano 876.591 doza, od čega 542.523 prve doze i 334.068 drugih doza.

BiH prijeti četvrti talas korone, a Sarajlijama represivne mjere

U ove brojke nisu uključeni svi koji su mogućnost da se vakcinišu iskoristili u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj, a prema procjenama, zbog kašnjenja vakcina, van granica BiH se vakcinisalo više od 50.000 građana.

Prema podacima od 18. augusta do sada je u Federaciji BiH, jednom do dva bh. entiteta vakcinisano 290.503 osobe, od čega je 172. 989 osoba primilo obje doze.

Zašto Sarajevo ima samo jednu lokaciju za vakcinaciju?

U drugom bh. entitetu Republici Srpskoj, Institut zа јаvnо zdrаvstvо dо 26. аvgustа 2021. gоdinе ispоručiо је zdrаvstvеnim ustаnоvаmа 275.200 prvе i 191.632drugе dоzе vаkcinа prоtiv COVID-19.

Od marta 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj Covid- 19, u BiH je, prema podacima Ministarstva civilnih poslova oboljelo više od 21.2306, a od posljedica zaraze je preminulo 9.785.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker