Prva i najznačajnija bitka u historiji islama: Vjernici večaras obilježavaju Lejletu-l-Bedr

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Muslimani večeras, 17. noći ramazana, nakon akšama obilježavaju Lejletu-l-Bedr, noć posvećenu najznačajnijoj bici u historiji islama i muslimana.

Bitka na Bedru bila je prva velika bitka u historiji islama prilikom koje su muslimani, iako u tri puta manjem broju, porazili idolopoklonike iz Meke, što je značilo jednu od najvećih pobjeda muslimana u historiji.

Ova odlučujuća bitka postavila je temelje islamske države, a odigrala se u gradu blizu Medine 17. ramazana 624. hidžretske godine, obuhvatila je 314 muslimana, dok je njihovih neprijatelja bilo 1.300.

Iako u znatno manjem broju, muslimani predvođeni Muhammedom a.s. porazili su neprijatelje, a bitka na Bedru poslužila je kao inspiracija muslimanima diljem svijeta kako se prava snaga krije u iskrenoj vjeri i jedinstvu muslimana.

U znak sjećanja na ovu posebnu noć u džamijama se uči Bedrija te se pominju svi borci Bedra, kao i hazreti Osmana, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da sudjeluje u bici.

Na značaj ove noći podsjetio je i tuzlanski muftija Vahid-ef. Fazlović.

“Dan bitke na Bedru Kur’an naziva jevmu-l-furkan, određujući ga danom velike odluke. Furkanom se u Kur’anu samo još naziva sposobnost vjernika, čije je srce ispunjeno bogobojaznošću (et-takva), da prepozna istinu i odijeli je od neistine. Dakle, u cjelokupnoj historiji misije Muhammeda, a.s, i njegovih sljedbenika, jedino se uspjeh i pobjeda na Bedru oslovljava pojmom furkan”, istakao je on.

Bitka na Bedru trajala je nekoliko sati, a muslimanska vojska do rano u podne natjerala je vojsku iz Meke u bijeg. U istoj je poginulo 70 neprijatelja, dok je broj muslimana koji su izgubili život bio 14.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker