Na Kosovu osnovan pokret za napuštanje islamske vjere: Naša vjera je albanizam

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Biti samo Albanac”, moto je pokreta za odustajanje od islamske vjere, formiranog prije dva dana u gradu Dečani na Kosovu.

Ovaj pokret je formiralo oko 70 ljudi iz svih albanskih zemalja koji su se okupili u Dečanima kako bi poručili da je “albanska vjera Albanija”.

Vesel Lekaj jedan od osnivača, iznio je mišljenje o deklaraciji ovog pokreta te da je oko 70 osoba sudjelovalo u osnivanju ovog pokreta u petak, 20. oktobra.

“Na okupljanju u petak, 21.10.2023., grupa građana u Dečanima, okupila je mislioce iz regiona i gradova Kosova. Izjasnili su se o ekstremizmu i šteti koju posebno nanose različiti segmenti islamske vjere i srpskog pravoslavlja. Jednodušna izjava da od danas nismo muslimani”, kazao Lekaj.

Prema Lekaju, kosovsko društvo je ugušeno islamskim ekstremizmom i da ih, prema njegovim riječima, treba ukloniti i boriti se protiv “zla” iz misli.

“Albancima je vjera albanizam, jer mi mislimo samo albanski, jer prije svega smo Albanci, bilo je poruka podrške iz dijaspore i volje da se podupre inicijativa, da se katoličanstvo prenese direktno, u svoje rane korijene, odnosno u europski identitet i kulturu”, dodao je Lejak.

Inače, Liga historičara Kosova “Ali Hadri” u Dečanima oštro je reagovala na “Pokret za napuštanje islamske vjere”, optuživši ga za propagandu protiv vjere i raspirivanje mržnje, ističući da je pravo na vjersko uvjerenje lično.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

7 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Ja sam Ja
Ja sam Ja
7 mjeseci ranije

Šiptarska magarad

Sandzaklija
Sandzaklija
7 mjeseci ranije

Hasim Taci je primio judaizam a Ramus Haradinaj je krijuci primio krscanstvo.
https://www.facebook.com/share/r/5hYM9S5ZkNjbRoi8/

Kosovare
Kosovare
7 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzaklija

sandzaklija magarac

Sandzaklija
Sandzaklija
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Kosovare

Kako je ustaso?

Kosovare
Kosovare
6 mjeseci ranije
Odgovor za  Sandzaklija

Kako si ti Albanac bosnjanci ne postoju

Tintu
Tintu
6 mjeseci ranije

Ne može se menjati nešto što se nema…

Muradif Tartufi
Muradif Tartufi
6 mjeseci ranije

I u Sarajevu su bosanci podigli spomenik Papi Pavau drugom, i za svaki uskrs blagdan bošnjaci izađu na ulicu masovno ispred katedrale da obeleže. Jedino mi Sandžaklije glumimo nešto

7
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex