Muslimani u Sloveniji dobili prvu džamiju (Foto / Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Radovi na Islamskom kulturnom centru sa džamijom u Ljubljani završeni su i u junu će biti i zvanično otvorena, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) je potvrdio generalni sekretar Islamske zajednice u Republici Sloveniji Nevzet Porić.

dzamija ljubljana 696x469

“Svi radovi su već sada završeni. Sve je spremno i džamja će, ako Bog da, biti zvanično otvorena u junu. Što se tiče džamije, sve je spremno. U narednih desetak dana počinjemo i sa korištenjem džamije. Sve je namješteno i završeno tako da džamiju možemo početi koristiti“, kazao je Porić.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Istakao je kako su u Islamskoj zajednici prezadovoljni kako džamija izgleda kao i zbog činjenice da su svi radovi na bogomolji konačno završeni.

ljubljana panorama30 be 59b67374363d9

“Radi se o džamiji koja je sigurno odgovorila savremenom dobu i to je projekat koji je potpuno završen. Svi računi su plaćeni, nema dodatnih dugova, sve je završeno i plaćeno. Pedeset godina smo čekali na džamiju i drago nam je da smo je dobili“, kazao je Porić.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Podsjećamo, prva inicijativa za gradnju džamije u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman ef. Kemura.

Islamska zajednica u Sloveniji je 2008. godine kupila zemljište za gradnju džamije u centru grada, građevinsku dozvolu su dobili u septembru 2013., a kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog kulturnog centra postavljen je 14. septembra 2013. godine.

U maju 2016. godine postavljanjem je alema, završena je izgradnja 40 metara visoke munare, nakon čega su uslijedili radovi na kupoli, mihrabu, minberu, abdesthanama i kupovina namještaja.
Islamski kulturni centar i džamija sagrađeni su na nešto više od 12.000 metara kvadratnih upotrebnog prostora, a dodatne otvorene površine čine kaskadni park i harem džamije na oko 5.000 metara kvadratnih.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Vrijednost investicije iznosi oko 34 miliona eura, a džamija će imati mjesta za 1.400 vjernika.

Mjesečni troškovi održavanja džamije će iznositi oko 12 hiljada eura, a bit će nadoknađeni izdavanjem parking mjesta, radom restorana, sportske sale i ostalih objekata koji se nalaze u sklopu kompleksa.

IZ u Sloveniji, kako ističu, posebnu zahvalnost duguje državi Katar koja je pomogla izgradnju džamije.

https://www.youtube.com/watch?v=kfhc3UGTD-Q

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.