Islamska zajednica: Da li je grijeh koristiti lažno ime na društvenim mrežama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Da li su lažni profili koji sadrže neko lažno ime, ali samo ime ne i slike, na društvenim mrežama grijeh?

facebook 5 696x469

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Pitanje je to koje je jedan od korisnika poslao Islamskoj zajednici BiH u popularnoj rubrici Pitanja i odgovori na njihovoj internetskoj stranici.

U odgovooru koji je dao muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice, navodi se da je lažno predstavljanje nedozvoljeno.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“S obzirom na to da profil na društvenim mrežama predstavlja osobu i da sa njega ta osoba komunicira s drugima, nije dozvoljeno lažno predstavljanje na profilu, jer je to jedna vrsta obmane i laži, a oboje su grijeh. Upravo se posredstvom lažnih profila nejčešće šire dezinformacije, laži, potvore, govor mržnje i druge negativne pojave koje nanose štetu pojedincima i društvu u cjelini. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Držite se istine, jer ona zaista vodi dobročinstvu, a dobročinstvo vodi u Džennet. Čovjek će, govoreći istinu i pridržavajući se nje, biti upisan kod Allaha kao iskren. I klonite se laži! Laž vodi bestidnosti, a bestidnost vodi u Džehennem. Čovjek će, lažući i postupajući po laži, biti upisan kod Allaha kao lažac.“ (Buhari i Muslim)“, navedeno je u Ljevakovićevom odgovoru.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker