Historijski dan za muslimane Podgorice: Počeli radovi na iskopavanju temelja Hadrovića džamije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U podgoričkom naselju Drač danas su napravljeni prvi iskopi na lokaciji nekadašnje Hadrovića džamije. U samom jezgru glavnog grada Crne Gore biće ponovno izgrađena džamija koja je porušena polovinom prošlog vijeka.

“Danas prisustvujemo istorijskom činu, nakon više od pedeset godina u Podgorici će biti izgrađena džamija. Ovo je rezultat predanog rada u godinama koje su za nama, jer morali smo se izboriti za povraćaj zemljišta na kome se nalazila Hadrovića džamija, pribaviti potrebnu dozvole, izraditi projekat, finansije… a evo danas uz Allahovu dž.š. pomoć krećemo u realizaciju projekta njene ponovne izgradnje.

Ne mogu skriti emocije koje me obuzimaju. Želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom hairli djelu, posebno našim donatorima”, kazao je Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori, Rifat ef. Fejzić.

Kako prenosi CdM, jedan od inicijatora za obnovu Hadrovića džamije na Draču bio je prof. Džemo ef. Redžematović, glavni imam za Podgoricu i Nikšić.

“Želim se zahvaliti svim nadležnim institucijama koje su prepoznale potrebu muslimana ovog dijela Podgorice za izgradnjom džamije. Takođe zahvalni smo i svim pojedincima, koji su na bilo koji način, doprinijeli da ovog jutra krenemo u obnovu Hadrovića džamije”, poručio je Redžematović.

Džamija Hadrovića u Pogorici sagrađena početkom XVIII vijeka. Tako je zapisano u vakufskom defteru Arhive u Istanbulu, koja se može naći pod nazivom “Beyler camii” i “Alay Beyli”, dakle po tutuli a ne po vlastitom imenu osnivača.

Kako je zabilježio istraživač, Bajro Agović u knjizi “Džamije u Crnoj Gori”, održavali su je Hadrovići pa je po njima i dobila ime. A druga mugoćnost govori da je jedan od osnivača džamije bio Hadrović, te iz toga razloga nosi ime Hadrovića, ali što do sada nije potvrđeno.

Što je najvažnije, izgrađena je da bi koristila muslimanima Podgorice, a sada će joj biti vraćena ta uloga.

Izvor: CdM

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker