Vllasi: Srbija nije odmakla od Miloševićeve politike

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dolazak dva specijalna izaslanika Gabriela Escobara i Mirolava Lajčaka ima veliki značaj za pokretanje dijaloga Kosova i Srbije sa mrtve tačke, jer je već dugo u zastoju, ocijenio je kosovski advokat i političar Azem Vllasi u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

Kako je naveo, izaslanici Brisela i Washingtona će označiti pravac dijaloga i pitanja na koje se treba koncentrisati kako bi došlo do napretka.

“Uzimajući u obzir da su u Srbiji izbori u aprilu, ne treba očekivati pretjeranu dinamiku u dijalogu, ali je dolazak izaslanika vrlo važan. Značajno je da proces ide naprijed”, istakao je Vllasi.

Dodaje da je izvjesno da će se dijalog postepeno ubrzati, te da je moguće da se u dogledno vrijeme označi mogući kraj, što se već dugo nagovještava.

“Glavna prepreka u pogledu finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova je insistiranje Kosova da finalni sporazum podrazumijeva međusobno priznanje”, smatra Vllasi.

Ukoliko Srbija ne prizna Kosovo kao državu, onda ne može dalje napredovati ka članstvu u EU, dodaje Vllasi.

Zajednica općina sa srpskom većinom da bude u okviru ustavnog poretka Kosova

Komentarišući izjavu Lajčaka da niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, Vllasi je kazao da u Prištini postoji bojazan da će Srbija iskoristiti zajednicu općina sa srpskom većinom kao instrument kojim bi kosovske Srbe vezala za Beograd i tako ignorisala ustavni poredak i zakone Kosova.

“Nije upitno da zajednica opština sa srpskom većinom treba da se formira, jer to pravo garantuje Ustav, ali su očigledna nastojanja Srbije da ta zajednica ne bude ono što treba – forma saradnje između opština sa srpskom većinom zarad interesa srpske zajednice o nekim specifičnim pitanjima – jeziku, kulturi, obrazovanju… Ona ne može odlučivati mimo ustavnog i pravnog sistema Kosova i ne može da se vezuje direktno za Beograd”, navodi Vllasi.

Kako ističe, prenosi Gradski.me, ako ta zajednica bude zloupotrijebljena kao instrument za miješanje u unutrašnje poslove Kosova, onda je to za Prištinu neprihvatljivo.

“Belgijski model” kao način uređenja ovog pitanja, bio bi prihvatljiv za Kosovo, smatra Vllasi, ali očekuje da ga Beograd odbaci.

“Srbija želi zajednicu opština sa srpskom većinom sa nadležnostima da odlučuje o određenim pitanjima, nezavisno od ustavnog i pravnog sistema Kosova, kao i vezanost za Srbiju. Ambicije su da bude mnogo više nego što predviđa ‘belgijski model’, pa je za očekivati otpor”, navodi Vllasi.

Po modelu u Belgiji, tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima. Taj model u velikoj mjeri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, sigurnost i tako dalje. Međutim, “belgijski model” ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju sa parlamentom, vladom i državnom službom.

Vllasi dodaje da je jedno od pitanja koje bi se moralo raščistiti sporazumom i rasvjetljavanje sudbine nestalih lica, koje bi obavezivalo obje strane.

Srbija nije odmakla od Miloševićeve politike

Sadašnja politika Srbije nije odmakla od one koju je vodio Slobodan Milošević, već na svaki način potvrđuje ostajanje na tim pozicijama, smatra Vllasi.

Direktno miješanje Srbije u unutrašnje poslove Crne Gore, dodaje, podrška koju pruža entitetu Republika Srpska da Bosnu i Hercegovinu učini besmislenom državom, nastojanje da na Kosovu održi zamrznuti konflikt – sve je to nastavak stare politke, samo sada po novom memorandumu.

“Srbija je glavni generator tenzija i nestabilnosti u regionu. Sve ostale države nastale iz Jugoslavije imaju normalne međusobne odnose”, ukazuje Vllasi.

Navodi da Kosovo odbija ideju “Otvoreni Balkan”, kao i svaku sličnu, jer ne pristaje da bude dio bilo kakve inicijative gdje je i Srbija, a da pritom ne bude tretirano kao ravnopravna država.

Ističe da se u ovoj inicijativi krije ideja Srbije o “srpskom svetu” i da Crna Gora nema razloga da uđe u takvu asocijaciju, jer je na putu ka EU.

Poručio je i da na albanskoj strani ne postoji pretenzija za teritorijalnim proširenjem i stvaranjem “velike” ili “etničke” Albanije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

8 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Dardan
Dardan
1 godina ranije

Treba samo Recipročnost 100%.
Amerikanci i Evropljani su jasno reklji za ovaj dialog.
1: pregovarački proces o normalizacije ne radi se o Statusu ( Rešeno od Bečkih pregovora i zapečaten od Suda Medjunarodnog prava, rezolucijom generalnog skpuštine UN, posle presude MSP, gde se traži normalizacija odnosa izmedju Kosova i Srbije i ovaj je proces prebačen u EU kao posrednik ovih medjususednim odnosima.
2: Kosovo i Srbija su ravnopravne subjekti i sudjeluju tako i u ovim pregovorima.
3: garantuju i ne radi se u teritorialnim integritetu, Suverenesost i unutrašnju funksionalnost države Kosova i niti podržavaju i niti če zahtevati od Kosovo da stvori nekakvu Republiku Srpsku.
4: Da če Kosovo odlučivati o statusu Asosacije srpskim opštinima ( bez izvršnim ovlaščenjima, i naravno ne mogu biti etničkih asosacija jer to ide u suprotnosti Ahtisarijevon i Ustavnom duhu Ustava Republike Kosova).
Premijer Kurti je jasno izrekao da če biti reciprociteta o zahtevima dialoga i može biti kompromisa na bazi principa reciprociteta. Tako ako ima spremnost za kompromise, zašto da ne.
Za Sever Kosova ( bez Mitrovice jer to je jedan grad sa dve opštinske zajednice i Ujmansko jezero (Gazivodo)) može autonomnost ali samo ako je Srbija spremna za identičnu Autonomiju za svoje manjine u Istočnu Kosovsku Dolinu ( Preševo, Bujanovac) i Istočnom Sandžaku gde Bošnjačko/Muslimansko stanovništvo su u večini.

Zadnja izmjena 1 godina ranije od Dardan
Komunjara
Komunjara
1 godina ranije

Religija je najvece ljusko zlo, koje je covecanstvon dozivelo. A zasto je to tako, zato sto je covek najprimitivniji organizam na ovoj planeti.Religije i njihovi psihopate su zlotvori koje treba unistiti kao kukolj.

Realno
Realno
1 godina ranije

A do tebe evolucija nije još došla i dalje si majmun.

M......
M......
1 godina ranije
Odgovor za  Realno
M......
M......
1 godina ranije
Odgovor za  M......

Haha baş tako

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Nije se odmakla a i neće. Tj. odmaćiće se jer je Milošević bio previše previše blag, moralo je to mnogo oštrije.

Bell
Bell
1 godina ranije

Ohhoho ho ho Pesterac ostro su hteli ali vidis kako se zavrsilo, ideja o velikoj Srbiji je oropala, jos poneka pod satrom piva i konjaka zaurla trenutni tetkin ministar, ali ni kerovi se ne boje njegove pretnje dakle cuti “ko drugom zlo misli nece se dobro provesti!!! !!!

Knezevic Zoran
Knezevic Zoran
1 godina ranije
Odgovor za  Bell

Izvinite, a sta ste izvoleli hteti?! Ostro smo hteli pa smo od divlje horde, koja je znala samo da siluje, krade, pljacka i ubija, citavih 100 godina utrosili da napravimo civilizovan narod, sankojim se moze ziveti?! Mi Srbi smo pokusali nesto nemoguce odnosno, kako nas narod kaze “da od govana napravimo pitu”. Jedini lek je Dezinsekcija, Dezinfekcija i Deratizacija.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
8
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker