Tužilaštvo u Hagu: Osuda Mladića na doživotni zatvor je opravdana, on je ratni zločinac, a ne heroj

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Za sutra je zakazan nastavak žalbenog procesa, kada će moći da se obrati i Ratko Mladić

thumbs b c f2323a02ed758a24999dca25f8a3d1b8

{module Oglas 1 – 2020}

Predstavnici tužilaštva danas su pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu tokom žalbenog procesa bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću naveli da je Mladić ratni zločinac, a ne heroj i da je osuda na doživotni zatvor opravdana, dok je odbrana Mladića zatražila da se prvostepena presuda preinači, javlja Anadolu Agency (AA).

Žalbeni proces je danas dovršen nešto posle 19 časova, nakon iznošenja žalbi odbrane, veliki broj pauza zbog prekida video-veze, ali i iznošenja argumenata po žalbama tužilaštva. Nastavak je sutra ujutru od 9.30 časova, kada će mogućnost da govori imati i Mladić.

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića danas je negirala da je Mladić bio akter udruženog srpskog zločinačkog poduhvata protiv Bošnjaka i Hrvata širom BiH te pozvala da se preinači prvostepena presuda koja je osudila Mladića za udruženi zločinački poduhvat, a pozvali su i da Mladić bude oslobođen krivice za genocid u Srebrenici.

Branilac Mladića Dragan Ivetić ocenio je da je prvostepeno veće “počinilo jasnu grešku u rezonovanju kada je zaključilo da je Mladić dao značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu”, koji je trajao od 1991. do 1995. godine.

{module Oglas 0 – 2020}

On je rekao da su mnogi zločini počinjeni pre nego što je Mladić došao u Bosnu i Hercegovinu i u maju 1992. godine preuzeo komandu nad Vojskom Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Mladiću je prvostepenom presudom pripisana odgovornost za zločine srpskih paravojnih formacija, uprkos dokazima da je on naređivao rasformiranje tih formacija.

Pravna zastupnica Mladića Peta-Louise Baggot takođe je osporavala dokaze i svedočenja na osnovu kojih je Mladić osuđen.

Iz odbrane Mladića se moglo čuti i da je operacija “Krivaja ‘95” bila legitimna vojna operacija, da je veliki broj Bošnjaka stradao u legitimnim napadima na kolonu kroz šumu, kao i da Mladić nije znao za bilo kakav plan ubistava vojno sposobnih muškaraca.

U toku današnjeg dana, Mladić je zamolio da pauze sutra budu kraće od sat vremena.

“Devet sati sam ovde. Ja bih vas zamolio da sutra procedura bude manja pauza”, naveo je.

Na to je predsedavajuća odgovorila da su pauze za čišćenje sudnice i dogovoreno je sekretar vidi da li je moguće da one budu kraće.

Tužiteljka iz Haga Laurel Baig odgovorila je na argumente odbrane tako što je rekla da Mladić “nije ratni heroj, već ratni zločinac”, te podsetila na veliki obim dokaza uvrštenih u spis i saslušavanje skoro 600 svedoka, ukazavši da je njegova presuda na doživotni zatvor opravdana.

{module Oglas 2 – 2020}

“Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrebio je svoju vojnu moć da bi namerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja. Za ovu težinu zločina on je pravedno osuđen na doživotnu kaznu zatvora”, rekla je.

Ona je predložila da se Mladićeva žalba u potpunosti odbaci.

Prema njenim rečima, Veće je razumno zaključio da se Mladić kada je postao komandant VRS priključio drugim liderima bosanskih Srba u postizanju cilja, odnosno toga da se sve opštine u BiH isprazne od nesrpskih civila.

Ona je podsetila i na dešavanja u Prijedoru, kada su neke žrtve prisiljene da skaču sa mostova dok je pucano na njih, na organizovane konvoje autobusa i vozova.

“To su bila ljudska bića, plašili su se za živote. Gušili su se u kamionima, hladnjačama, bili su transportovani teretnim vozilima. Snage bosanskih Srba želeli su da se oni nikada ne vrate”, dodala je.

Tužiteljka Barbara Goy je govorila o osudi Mladića za terorisanje građana Sarajeva te navela da Mehanizam ima nadležnost nad krivičnim delom terorisanja kao ratnog zločina i tako odgovorila na stav odbrane da se taj deo presude odbaci.

Žalbeni proces je bio prekidan više puta na nekoliko minuta, pa je odbrana svoje obrazlaganje argumenata prekidala zbog prekida veze sa sudijama, a ponekad je određivana i pauza od sat vremena.

Zbog koronavirusa, u sudnici u Hagu od petočlanog sudskog veća nalazi se samo sudija Elizabeth Ibanda-Nahamya, dok su ostale sudije prisutne online.

Tokom dana, predsedavajuća je zbog prekida veze rekla da će delove argumenata odbrane koje nije čula, morati da pogleda naknadno u transkriptu.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno veće je saslušalo ili primilo svedočenja ukupno 592 svedoka.

(AA)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker