Turska zabrinuta zbog stanja u BiH: Ovo predstavlja izazov miru na Balkanu i cijeloj Evropi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer usvojila zaključke o povlačenju državnih nadležnosti, iz Ministarstva vanjskih poslova Turske su kazali da su oni oduvijek bili na čelu napora za održavanje mira i širenje prosperiteta na Balkanu, posebno u BiH.

“Kao i svi prijatelji Bosne i Hercegovine, i mi dijelimo zabrinutost zbog odluka donesenih na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra 2021. godine. Smatramo da su navedene odluke entitetske Skupštine štetne za ustavno-pravni okvir, a samim tim i za mirnu i prosperitetnu budućnost građana Bosne i Hercegovine koju oni više od svega zaslužuju”, rekli su.

Ono što naglašavaju jeste da “ova situacija istovremeno predstavlja i izazov miru i stabilnosti na Balkanu i u cijeloj Evropi”.

Poručuju da će zajedno s međunarodnom zajednicom nastaviti činiti napore da se Bosna i Hercegovina što prije vrati na svoju stvarnu agendu – na put ekonomskog razvoja.

“U tom smislu, pozivamo one koji će snositi odgovornost za nanošenje štete miru i prosperitetu da se pridržavaju ustavnog i zakonskog okvira i pribjegnu dijalogu umjesto jednostranim akcijama”, rekli su.

Za kraj, zaključili su da je “Turska odlučna snažno podržati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker