SRAMNO / Prvooptuženog u slučaju “Štrpci” Sud BiH oslobodio svih optužbi za ratni zločin

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prvooptuženi Luka Dragičević, današnjom je presudom pred Sudom BiH oslobođen optužbi za ratni zločin u Štrpcima, a ubzo nakon izricanja presude napustio je Sud BiH. Nije davao izjave.

Dragičević je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da Tužiteljstvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću povjerio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila.

“To nisu potvrdili nijedan svjedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza”, rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Tužiteljstvo je dokazalo da je Dragičević dobijao izvještaje ili naređenja, ali nije dokazalo kako je kasnije postupio po tim naređenjima. Nijedan svjedok nije rekao da je obavijestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubistvima civila, rekla je sutkinja.

Podsjećamo, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Miodrag Mitrašinović, Dragan Šekarić i Oliver Krsmanović osuđeni su na po 13 godina zatvora u istom predmetu.

Oni su optuženi su za ubistva 20 putnika bošnjačke nacionalnosti u Višegradu otetih 27. februara 1993. godine iz voza u Štrpcima.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi bili su pripadnici ove čete.

Podsjećamo, zločin u Štrpcima desio se 27. februara 1993. godine kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, oteli grupu putnika iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar. Putnici su nakon toga likvidirani.

(Klix)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
2 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Sandzaklija
Sandzaklija
3 mjeseci ranije

Nikad mira sa srbima.

CG-PG
CG-PG
3 mjeseci ranije

Pa ne može se osuditi nevin.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker