Sjeverna Makedonija danas postaje članica NATO-a

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U State Departmentu danas će biti deponovan instrument za pristupanje Sjeverne Makedonije u Alijansu.

w 54979275

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Sjeverna Makedonija danas formalno postaje članica NATO-a, saopćio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

To će se desiti danas u 11.30 po američkom vremenu, a po centralnom evropskom vremenu u 16.30.

“U State Department u Washingtonu biće deponovan instrument za pristupanje Severne Makedonije u Alijansu i time zemlja postaje punopravna članica saveza”, javlja iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. 

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Penderovski je rekao da ova zemlja to čeka više od 15 godina.

“Ova odluka je jasna i ne postoje više nikakvi dodatni uvjeti. To je potvrda da su potrebne reforme provedene, ali također i značajan kompromis koji smo naravili u duhu evropskih vrijednosti”, rekao je. 

Dodao je da će Sjeverna Makedonija kao društvo morati napraviti još mnogo toga da bi postiglo standarde koje ima jedna članica NATO-a.

“Zbog toga kada se prevaziđe kriza sa epidemijom, očekujem da nadležni politički faktori usmjere sve kapacitete prema postizanju krajnjeg cilja što je prije moguće.”

Put do članstva

Parlament Sjeverne Makedonije je sa 114 glasova “za” usvojio u februaru Zakon o ratifikaciji Sjevernoatlantskog sporazuma o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

Zakon je stupio na snagu nakon što je Španija ratificirala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u NATO.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Zbog prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april, koji su sada odgođeni zbog epidemije korona virusa, odlučeno je da se Protokol o pristupanju NATO-a ratificira ranije, odnosno prije ratifikacije u svim zemljama članicama NATO-a, a kako Sjeverna Makedonija ne bi odložila ulazak u NATO zbog izbornog procesa.

Sjeverna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018. godine, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se desilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporo oko imena.

Sjeverna Makedonija postat će 30. članica NATO.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker