Predsjednica Kosova: Srbija se vraća politici ’90-ih koja je uzela mnogo žrtava u regionu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani reagovala je na zahtjev Evropske unije da Kosovo i Srbija smire tenzije povodom novonastale situacije na sjeveru Kosova zbog uvođenja novi mjera koje se tiču registarskih tablica.

Osmani je na Facebooku napisala da je Srbija ta koja krši sporazume iz Brisela, ne Kosovo.

“Kosovo je sprovelo u potpunosti sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija ignorisala i još uvijek ne uspijeva da sprovede. Reciprocitet po pitanju registarskih tablica ne može se smatrati kao akcija koja je pristrasna i koja je proizvela tenzije, već je to bilo djelovanje u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu. Poštovanje tog dogovora bi trebalo da traži i Evropska unija. Srbija je ta koja se od 2016. ponaša ‘jednostrano’ i ne poštuje potpisane sporazume”, napisala je Osmani.

Osmani navodi da Srbija preduzima mjere suprotne od onog što je dogovoreno u Briselu.

“Stvara nelegalne srpske strukture na Kosovu, finansira ih i one rade po nalogu države Srbije, time ugrožavaju sigurnost građana i stabilnost regiona. Srbija, po nepromijenjenom receptu iz prošlosti, koristi svoje institucije da ugrozi našu zemlju”, piše Osmani, prenosi Kosovo online.

Kosovska predsjednica smatra da nijedna akcija Srbije neće zaustaviti odlučnost Kosova da djeluje u skladu sa međunarodnim obavezama za dobrobit svih građana bez obzira na etničku pripadnost.

“Odluka kosovske vlade da sprovede reciprocitet sa Srbijom donijeta je zbog isteka roka sporazuma o slobodi kretanja dvije zemlje. Shodno tome, odlukom vlade se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obje zemlje. Odluka je donijeta i sprovedena na svim graničnim prijelazima, osim na dva prijelaza na sjeveru, gdje lokalne Srbe zloupotrebljava tamošnja srpska vlast i nelegalne strukture”, tvrdi Osmani.

Ona je pozvala Evropsku uniju da reaguje, kako kaže, na provokacije Srbije.

“Pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da hitno prekine provokacije protiv Kosova i zloupotrebe u političke svrhe građana Kosova. Destabilizujuća politika Srbije na Kosovu i regionu i njihovi hegemonistički ciljevi tzv. ‘srpskog svijeta’ su povratak njihovoj politici ’90-ih, koja je uzela mnogo žrtava u našem regionu”, napisala je Osmani na Facebooku.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker