Počelo povlačenje jedinica ROSU-a sa Jarinja: Srbi uklonili barikade, sve prate helikopteri KFOR-a

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Jutros je počelo povlačenje jedinica ROSU-a sa Jarinja i Brnjaka 2, a Srbi su sklonili tešku mehanizaciju koja je bila raspoređena na graničnim prijelazima. Kako je i dogovoreno ranije, KFOR će naredne dvije sedmice ostati na ovim prijelazima.

Nakon više od 10 dana napetosti na sjeveru Kosova, koje su nastale zbog raspoređivanja kosovske vojske na graničnim prijelazima i uvođenja obavezne zamjene tablica, dogovorena je deeskalacija situacije 2. oktobra, što je rano jutros i učinjeno.

Kako piše Kosov online, Srbi su prvo uklonili tešku mehanizaciju u jednu kolonu, a koju su koristili da naprave blokadu, tako da su vojnici KFOR-a bili u mogućnosti da prođu do pripadnika ROSU-a. Međutim, kako je rečeno građani općine Leposavić će ostati u pripravnosti kako bi reagovali u slučaju da dođe do kršenja dogovora.

Helikopteri KFOR-a sada nadlijeću ova dva granična prijelaza, a njihovi italijanski i poljski vojnici su stigli na mjesta gdje su raspoređene jedinice ROSU i postavljene srpske blokade.

U blizini prijalaza normalizaciju saobraćaja čeka i nekolicina kamiona, no vjeruje se da će saobraćaj biti uspostavljen tek u ponedjeljak.

Drugi dio postignutog dogovora se odnosi na registarske oznake čime je predviđeno da se prelijepe stikeri preko oznaka Srbije i RKS. Ovaj dio dogovora stupa na snagu od 5. oktobra.

S obzirom na to da je ovo samo privremeno rješenje, posljednja tačka dogovora bi bilo iznalaženje zajedničkog rješenja u narednih šest mjeseci, ali po standardima i praksama EU. Bit će formirane radne grupe koje će se prvi put sastati već 21. oktobra.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker