Njemački list TAZ: Srpski i hrvatski nacionalisti sarađuju na ukidanju zakona o zabrani negiranja genocida

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dopisnik za Balkan njemačkog lista TAZ Erich Rathfelder u komentaru o situaciji u Bosni i Hercegovini osvrnuo se na posljednja dešavanja i glasanje zvaničnika HDZ-a i SNSD-a protiv zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Rathfelder naglašava kako su se predstavnici bosanskih Srba vratili u Parlament, tačnije u Dom naroda, koji su napustili uz gromoglasne izjave u augustu.Između ostalog, novinar navodi kako je Dodik zaprijetio da će RS postati nezavisna država, ali također naglašava kako privremeni povratak u državne institucije ne znači mir već da Dodik tamo želi da ukine zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

“U ponedjeljak, srpski zastupnici našli su većinu za to jer su zajedno s njima glasali i članovi hrvatskih nacionalista. Licemjerje nacionalista pokazalo se 9. novembra, kada je od svih ljudi, nacionalista Dragan Čović otputovao na simpozij u Auschwitz koji je organizovala Evropska jevrejska zajednica u Krakovu. Također, i Dodik je posjetio Auschwitz”, pojašnjava Rathfelder.

Licemjerje hrvatskih desničara

U komentaru o aktivnostima HDZ-a i SNSD-a, novinar ističe kako hrvatski i srpski ekstremisti godinama pokušavaju uspostaviti kontakte s jevrejskim organizacijama koje predstavljaju “protivnike islama”.

“Čudno je da je Dragan Čović mogao položiti vijenac u Auschwitz iako se nikada nije suštinski distancirao od fašističko-ustaškog režima iz Drugog svjetskog rata. Uostalom, hrvatski ustaški režim povezan s Hitlerom pobio je stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma i deportovao ih u logore kao što je Auschwitz”, naglašava.

Na kraju, Rathfelder ističe kako hrvatska desnica i danas teško priznaje zločine koje su počinili ustaški zločinci.

“Umjesto toga, ona nastavlja poštovati hrvatske zločince iz Drugog svjetskog rata. Bez Čovićeve saglasnosti, ne bi bilo moguće da se ulice u zapadnom dijelu Mostara nazovu imenima Jure Francetića ili Mile Budaka koji je zagovarao progon Jevreja, Roma i Srba”, zaključuje se u tekstu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker