Milorad Dodik se pravi Englez: Ideju o izlasku RS-a iz BiH nazvao ”RSexit”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci “antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH”. Također, poigrao se sa terminom Brexit i kalemio ga sa idejom nezavisne RS.

dodik 5

{module Oglas 2019 – U članku 1}

“U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne partije iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednika RS, gdje smo rekli da je ovim pređena crvena linija”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On očekuje da će na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti manifestovati jedinstvo u odbacivanju, kako je rekao, kriminalnog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio da će već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH predati u parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.
{module Oglas 2019 – U članku 0}
“Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ići ćemo na parlament. Naravno nema odlike, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju da objasne zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zato neće, pa se vratiti u parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerovatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RSexit”, naveo je Dodik i istakao da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik ukazuje da je sada jedina moguća stvar da se poništi odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zamljištu i donese novi zakon o radu Ustavnog suda na nivou BiH, što očekuje da će i Narodna skupština usvojiti kao jedan od stavova na posebnoj sjednici.

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Sarajevu, sadržiti način izbora sudija iz BiH, te istakao da bi izbor šest domaćih sudija ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudije, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik je istakao da je izuzetno značajno da i opozicija bude uključena u “borbu za statusna prava Republike Srpske na nivou BiH”.
{module Oglas 2019 – U članku 2}
“Dogovoreno je sutra da se vidimo i donijet će svaka partija svoje viđenje. Ovo je tačka na kojoj će se mnogo šta prelomiti”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne smije da odustane od legitimne borbe i da u ovoj situaciji mora da pokaže politički karakter.

“Može da dođe ko god hoće, može da dođe i Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo”, poručio je Dodik.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker