Kurti: Vučić to želi, ali nema šanse za Republiku Srpsku na Kosovu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je kako srbijanske vlasti žele Republiku Srpsku na Kosovu, ali da za to “nema šanse”.

Među sporazumima Kosova i Srbije je i onaj iz 2013. o formiranju Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO), koji je Vlada Kosova do sada odbijala provesti, uz obrazloženje da ugrožava funkcionalnost države.

“Sporazum koji su moji prethodnici potpisali prije 10 i 8 godina više nije u skladu s Ustavom Kosova jer krši duh i slovo naše ustavnosti. Srpski jezik je službeni jezik na Kosovu, 10 od 38 općina ima gradonačelnike Srbe, imamo 10 rezerviranih mjesta u Skupštini, ali ih Srbi bojkotiraju jer im Beograd naređuje. Bili smo vrlo velikodušni prema Srbima na Kosovu, ja sam i njihov premijer, želim zaštititi njihova prava”, kazao je Kurti.

On je u intervjuu za austrijski ORF rekao da na Kosovu nema šanse za Republiku Srpsku.

“Oni bi trebali živjeti na Kosovu, ali nema šanse za Republiku Srpsku kao u BiH, a to je upravo cilj službenog Beograda”, rekao je Vučić.

Kurti je rekao da je ponudio da napiše nacrt ustava za ZSO.

“Ponudio sam da potpišem nacrt statuta za jedinstveno upravljanje srpskom zajednicom, u skladu s ranijim dogovorima, koji mora poštovati Ustav Kosova, odluku Ustavnog suda, stav EU da ta zajednica ne bi trebala imati izvršne grane vlasti, bez treće razine vlasti i stav SAD-a”, istakao je Kurti.

Dodao je kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio spreman da pristane na nešto tako

“Predsjednik Srbije je rekao da mu to nije u interesu, već želi da nikada ne priznaju Kosovo, nego da dobijemo ‘državu u državi’, da napravimo nešto nefunkcionalno. Ne mogu prihvatiti takve zahtjeve, ali o svemu što je u Ustavu spreman sam razgovarati. Rekao sam na sastancima da ne mogu ponuditi kafu bez šoljice. Ako inzistiraju na kafi bez šoljice, mogu im pokazati samo praznu šoljicu”, rekao je Kurti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex