Kurti: Putin želi sukob na Kosovu, opsjednut je našom zemljom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da predsjednik Rusije Vladimir Putin želi sukob na Kosovu. Kurti kaže da Putinu smeta uspjeh Kosova i saradnja sa Zapadom pa ga pokušava destabilizirati.

“Putin želi potaknuti sukob na Kosovu. Oprezni smo, ali se nikada ne bojimo. Putin je opsjednut našom zemljom. Zadovoljan je neuspjehom zapadnih intervencija u Iraku i Afganistanu. Ljuti ga što je intervencija bila uspješna na Kosovu”, rekao je Kurti u intervjuu za švicarski list Blick.

Kurti je u Davosu u Švicarskoj kako bi prisustvovao Svjetskom ekonomskom forumu. Premijer Kosova također je upitan o zahtjevu da se poveća broj snaga KFOR-a na Kosovu. Kurti kaže da je pokazao interes za to, ali to ovisi o NATO-u.

“Signalizirao sam svoj interes za povećanje NATO trupa, ali naravno da je na NATO-u da odluči. Mislim da bi činjenica da imamo većeg susjeda koji nas ne priznaje i koji sve više surađuje s Kremljom trebala potaknuti NATO da poveća svoju prisutnost. Time se smanjuje vjerojatnost sukoba”, rekao je Kurti.

Kurti je također govorio o mogućnosti postizanja sporazuma između Kosova i Srbije. Optimist je da se to može postići u roku od nekoliko mjeseci, “ako postoji volja za dogovorom s obje strane”.

“Optimist sam da se dogovor može postići u roku od nekoliko mjeseci ako postoji volja za dogovorom i podrška demokratskog Zapada, odnosno EU, NATO-a, SAD-a i Velike Britanije. Izrazio sam spremnost da to učinim.

No, za dogovor je potreban pristanak obiju strana. Da bi imala dugoročni mir, sigurnost i regionalnu stabilnost, Srbija se mora distancirati dva puta: od prošlosti, Miloševića i sada od Putina. Jer Srbija je sve bliža Rusiji. Putin želi potaknuti sukob na Kosovu”, rekao je Kurti.

Govorio je i o napetostima na sjeveru Kosova krajem prošle godine, kao i o povlačenju Srba na sjeveru iz institucija Kosova.

“Stanje je trenutno mirno, naša policija je prisutna. I na kraju, javno sam pozvao sve Srbe na Kosovu da se prijave za posao u javnim službama, na primjer u policiji. Nakon što su srbijanski dužnosnici podnijeli ostavke zbog napetosti na sjeveru. Nije mi namjera da Srbe zamijenim Albancima. Želim Srbe na tim pozicijama”, rekao je Kurti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker