Kosovo prihvatilo zahtjev SAD-a za privremeni smještaj afganistanskih civila

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu saopćila je da je Kosovo prihvatilo zahtjev Sjedinjenih Američkih Država da pruži privremeno utočište afganistanskim civilima dok se ne završi procedura za njihov odlazak u SAD, prenosi Anadolija.

Kosovska predsjednica je na društvenoj mreži navela da ju je 16. jula, nekoliko dana nakon Svjetskog dana izbjeglica, kontaktirao američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett, koji je proslijedio zahtfev predsfednika Joea Bidena i državnog sekretara Antonyja Blinkena za privremeni smeštaj Afganistanaca, nevinih civila.

Predsjednica je pojasnila da je riječ je o afganistavnskim civilima koji su bili na meti talibana, zato što su bili lokalni radnici koji su radili zajedno sa američkim snagama, kao i njihove porodice, uključujući i djecu.

“Bez ikakvog oklevanja i uslovljavanja dala sam pristanak za takvu humanitarnu operaciju, polazeći prvo od ljudskog principa da vrata nisu zatvorena za one koji su bez vlastite volje prisiljeni napustiti svoje domove kako bi izbjegli progon i spašavaju živote; drugo, jer kao dostojan član zajednice slobodnih država, Kosovo poštuje međunarodno pravo i svoju obavezu da ne zatvara vrata izbjeglicama i, treće, jer moramo stajati uz naše prijatelje, posebno uz Sjedinjene Države, kao što su oni stajali uz nas u dobru ili u zlu”, napisala je na Facebooku Vjosa Osmani-Sadriu.

Predsednica Kosova je dodala da građani Afganistana moraju da završe cjelokupnu bezbjednosnu procjenu Sjedinjenih Država, jer će i dalje ostati privremeno na Kosovu sve dok im se ne prilagodi imigraciona viza za SAD gdje će se potom smjestiti.

“Vlada Kosova, odmah nakon zahtjeva i rasprave o institucionalnom sporazumu, formirala je radnu grupu koja se bavi organizacionim pitanjima zajedno sa našim američkim partnerima. To je bio zahtev Sjedinjenih Američkih Država da ovo pitanje ostane poverljivo iz bezbednosnih razloga i procesa evakuacije avganistanskih državljana iz Afganistana. Kao takvi smo ispunili ovaj zahtjev, ali nismo zaustavili rad”, navela je kosovska predsednica.

Ona je građanima Kosova poručila da niko bolje od Kosovara ne zna šta znači biti proteran i nasilno uklonjen sa mjesta na kome si odrastao, biti odvojen od svojih najmilijih, biti primoran da bježiš da bi spasao život.

“Tada su nam mnoge zemlje širom sveta otvorile svoja vrata bez ikakvih zahtjeva ili uslova. Spasili su nas. 22 godine nakon tog užasa, sada će Kosovo dokazati da nikada nećemo izgubiti humanost u sebi. Naši mudri ljudi kažu: ‘Kuća pripada Bogu i Prijatelju.’ S ovom dobrodošlicom moramo primiti naše prijatelje da spasu živote, baš kao što je nas spasao demokratski svijet kada nam je to bilo najpotrebnije. Kosovo će uvijek biti na strani humanosti, mira i demokratije”, poručila je Osmani-Sadriu.

Izvor: Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker